Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului

0
182

Diabetul prezinta o incidenta crescuta in randul populatiei, atat la nivel mondial cat si in Romania. Conform rezultatelor studiului PREDATORR (1), in Romania, prevalenta diabetului zaharat este de 11,6%.

Daca nu este respectat tratamentul recomandat de medic si stilul de viata nu este adecvat, persoana cu diabet poate suferi complicatii variate, de la afectiuni ale inimii sau ale rinichiului, tulburari de vedere, disfunctii sexuale, probleme digestive, dermatologice sau neuro-motorii.

Una dintre cele mai grave complicatii ale diabetului este aparitia neuropatiei diabetice care poate conduce la lezarea unui nerv sau unei intregi retele de nervi, cu implicatii ce pot determina chiar diferite amputatii.

Conform unui studiu realizat in Romania pe 17,530 persoane cu diabet, s-a concluzionat ca, daca pacientul intarzie prezentarea la medic, cu cat se prelungeste perioada dintre debutul simptomelor si interventia medicului, cu atat se mareste riscul de complicatii ale piciorului. Chiar si prezentarea la o luna de la debutul simptomelor creste dramatic sansele de aparitie ale complicatiilor la nivelul picioarelor la persoanele cu diabet (2).

in urma unei evaluari realizate la nivel national, in Romania, in perioada 2006-2010, numarul amputatiilor realizate la pacientii cu diabet zaharat a crescut de la 3998 pe an in 2006, la 5474 amputatii pe an in 2010 (3), cu o medie de aproximativ 14 amputatii pe zi.

„Amputatia este un eveniment traumatizant cu implicatii profunde atat pentru persoana care primeste diagnosticul, a familiei sale cat si la nivel de societate. De aceea este important ca persoana cu diabet sa isi controleze cat mai eficient afectiunea, sa-si urmareasca si ingrijeasca corespunzator piciorul si, in situatia in care apar primele semne care pot fi asociate neuropatiei diabetice, sa se adreseze imediat medicului pentru diagnosticare si ingrijire adecvata”, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, Presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica Neurodiab.

Care sunt primele semne ale neuropatiei? in progresia neuropatiei periferice transmiterea vibratiilor este prima afectata. Apoi persoana cu diabet care are piciorul afectat nu mai simte durerea, senzatia de cald sau rece, senzatia de arsura. Prin urmare, chiar daca pacientul are simptome motorii complete sau partiale, este important sa fie examinati muschii intrinseci, mici ai piciorului si apoi muschii extrinseci, de deasupra gleznei, pentru a monitoriza evolutia neuropatiei.

Societatea de Neuropatie Diabetica NEURODIAB desfasoara activitati cu caracter medical, stiintific, de cercetare si pregatire profesionala in domeniul medical, de edificare si largire a bazei materiale stiintifice pentru dezvoltarea si studiul neuropatiei diabetice in Romania, activitati de promovare si sprijinire a integrarii Romaniei sub aspect medical in Uniunea Europeana, precum si de furnizare de servicii medicale.

Info:

1. http://www.societate-diabet.ro/comunicat%20rezultate%20PREDATORR%20-%2021%20mai%202014.php

2. Research article: Delay between onset of symptoms and seeking physician intervention increase risk of diabetic foot complications: Results of cross-sectional population-based survey (Norina a. Gavan, Ioan A. Veresiu, Etta J. Vinik, Aaron I. Vinik, Bogdan Florea, Cosmina I. Bondor)

3. Veresiu IA, Iancu S, Bondor IC. Trends in Diabetes-Relaterd Lower Extremities Amputations in Romania – A Five Year Nationwide Evaliation. Diabetes Research and Clinical Practice, 2015, 10.1016/j.diabres.2015.05.020

Articolul precedentSemnele la nivelul picioarelor care ar trebui sa determine o persoana cu diabet sa mearga urgent la medic
Articolul următorAPMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca