Tigara electronica nu sustine renuntarea la fumat

0
28

Țigarile electronice sunt unele din cele mai controversate produse ale momentului. Comerciantii si utilizatorii lor pretind ca ajuta la renuntarea la fumat, in vreme ce adversarii cred ca efectul lor asupra sanatatii este insuficient cercetat si ca ar putea de fapt incuraja fumatul de tutun clasic.

Un studiu publicat luni in revista stiintifica JAMA Internal Medicine a incercat sa faca lumina in aceasta problema. Cercetatorii au efectuat un sondaj in randul a 949 de fumatori, pe care i-au intrebat cate tigari fumeaza zilnic, cat timp le ia sa-si aprinda prima tigara a zilei, daca si cand au de gand sa renunte la fumat si daca folosisera tigari electronice in precedentele 30 de zile.

Analiza raspunsurilor a dus la concluzia ca folosirea tigarilor electronice de catre fumatori nu este asociata dupa un an cu o rata crescuta a renuntarii la fumat si nici cu scaderea consumului de tigari. in plus, sondajul a descoperit ca femeile, tinerii si persoanele cu educatie mai scazuta sunt principalii utilizatori de tigari electronice.

Ad in title

Concluzionand, autorii studiului afirma ca „datele noastre se adauga dovezilor existente conform carora tigarile electronice ar putea sa nu creasca rata renuntarii la fumat. Reglementarile ar trebui sa interzica publicitatea care pretinde sau sugereaza ca tigarile electronice sunt dispozitive eficiente in renuntarea la fumat, pana cand aceste afirmatii vor fi sprijinite de dovezi stiintifice.”

Autorii recunosc insa si faptul ca numarul mic de utilizatori de tigari electronice cuprinsi in studiu (88) le-ar fi putut limita capacitatea de descoperi o asociere intre aceste dispozitive si renuntarea la fumat. Cu alte cuvinte, controversa continua.

Articolul precedentRomanii, printre cei mai sedentari europeni
Articolul următorDurerea lombara- cea mai mare cauza de dizabilitate