Durerea lombara- cea mai mare cauza de dizabilitate

0
121

Durerea lombara este principala cauza de dizabilitate la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat la inceputul saptamanii in revista Annals of Rheumatic Diseases.

Astfel, aproape 1 din 10 oameni (mai precis, 9,4%) sufera de durere lombara. Numarul total al anilor de viata ajustati la dizabilitate – AVAD, indicator care se calculeaza adunand, pentru o anumita afectiune, anii pierduti prin moarte prematura cu anii de viata traiti cu o dizabilitate – a crescut in 2010 la 83 de milioane, fata de 58 de milioane in 1990. Astfel, durerea lombara este prima afectiune ca numar de ani traiti cu dizabilitate si a sasea ca ani de viata ajustati la dizabilitate.

Cea mai mare prevalenta (masura a numarului total de oameni afectati ) a durerii lombare a fost constatata in Europa de Vest, nordul Africii si Orientul Mijlociu, iar cea mai mica – in Caraibe si America Latina. Concluziile se bazeaza pe amplul studiu Global Burden of Disease 2010, care a studiat boala si dizabilitatea produsa de 291 de afectiuni in 187 de tari.

in conditiile imbatranirii populatiei la nivel mondial si mai ales in tarile cu venituri mici si mijlocii, autorii avertizeaza ca atat prevalenta, cat si impactul total al durerii lombare creste cu varsta. Acest lucru inseamna ca povara durerii de spate va creste substantial in urmatoarele decenii.

Un alt studiu din aceeasi revista a descoperit ca durerea lombara legata de locul de munca reprezinta o treime din dizabilitatea totala atribuita conditiilor de lucru. Muncitorii in agricultura si persoanele cu varste intre 35 si 65 de ani prezinta cel mai mare risc de durere lombara.

Articolul precedentTigara electronica nu sustine renuntarea la fumat
Articolul următorInterzicerea fumatului, asociata cu scaderea nasterilor premature si a exacerbarilor astmului