Interzicerea fumatului, asociata cu scaderea nasterilor premature si a exacerbarilor astmului

0
130

Interzicerea fumatului in spatiile publice si la locul de munca in Europa si America de Nord a fost rapid urmata de o mare scadere a nasterilor premature si a vizitelor la spital ale copiilor din cauza astmului, potrivit unui studiu publicat astazi in revista stiintifica The Lancet.

Prin analiza a 11 studii realizate in aceste regiuni, implicand 2,5 milioane de nasteri si 250.000 de exacerbari ale astmului, raportul a constatat o scadere cu 10% a acestor doua aspecte, la un an de la intrarea in vigoare a legilor privind interzicerea fumatului.

in prezent, la nivel mondial, doar 16% din populatie este protejata de astfel de legi, iar 40% din copii sunt expusi fumatului pasiv. Copiii reprezinta peste un sfert din toate decesele si mai mult de jumatate din anii sanatosi de viata pierduti din cauza fumatului pasiv.

„Alaturi de dovezile cunoscute ale beneficiilor pentru sanatatea adultilor, studiul nostru ofera dovezi clare ca interzicerea fumatului are beneficii considerabile de sanatate publica pentru sanatatea perinatala si cea a copiilor si vine in sprijinul recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii de creare a unui mediu fara fumat in spatiile publice la nivel national”, subliniaza dr. Jasper Been, unul din autorii articolului.

intr-un comentariu publicat in aceeasi revista, se arata ca in SUA, cheltuielile medicale pentru astm se ridicau la 50 de miliarde dolari, iar in Europa, la 20 de miliarde dolari, in 2006. „Daca vizitele la unitatile de primiri urgente si internarile din cauza astmului au scazut cu 10%, economiile pentru SUA si Europa ajung la 7 miliarde anual”, arata Sara Kalkhoran si Stanton Glantz de la Universitatea California San Francisco. Aceste beneficii economice rapide contrazic astfel argumentele industriei tutunului si ale aliatilor sai, potrivit carora interzicerea fumatului ar dauna afacerilor, mai ales restaurantelor, barurilor si cazinourilor, afirma autorii comentariului din The Lancet.

Articolul precedentDurerea lombara- cea mai mare cauza de dizabilitate
Articolul următorGalatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”, editia a VI-a