Galatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”, editia a VI-a

0
24

Cea de-a VI-a editie a Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul” a ajuns la Galati. Evenimentul, organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, in parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati, si-a propus sa atraga atentia asupra incidentei crescute a diabetului zaharat in Romania, asupra importantei diagnosticarii precoce si mentinerii sub control a valorilor glicemice.

Campania din Galati a cuprins o serie de activitati desfasurate pe parcursul a doua zile: 28 si 29 martie 2014. Prin intermediul acestora, specialistii si-au propus sa informeze publicul larg cu privire la factorii de risc si semnele ce pot anunta instalarea diabetului zaharat, sa educe persoanele cu diabet sa-si monitorizeze eficient boala, dar si sa ofere cadrelor medicale informatii de ultima ora cu privire la managementul eficient al acestei afectiuni.

a€œDiabetul zaharat este o boala silentioasa, care nu doare, dar care poate duce la complicatii severe ce pot afecta ochii, inima, rinichii si picioarele. Din acest motiv este deosebit de important ca populatia sa-si testeze periodic glicemia. Numai in acest fel, diabetul zaharat poate fi depistat din timp, cand noi medicii putem interveni eficient in evitarea complicatiilor severe”, a declarat prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Ad in title

O prima actiune din cadrul Campaniei Nationale a€œControleaza-ti Diabetul”, editia Galati, a constat in testarea gratuita a glicemiei si a hemoglobinei glicate in cortul special amenajat in zona Potcoava de Aur din centrul Galatiului. Testarile au avut loc vineri, 28 martie, si sambata, 29 martie, intre orele 09.00 – 16.00.

a€œEvolutia diabetului de tip 1 este de cele mai multe ori brusca si dramatica, in timp ce in cazul diabetului de tip 2 simptomele pot fi moderate si chiar absente. Astfel, diabetul de tip 2 este adesea depistat tarziu. Tocmai din acest motiv facem apel la populatie sa-si testeze periodic glicemia”, a spus la randul ei conf. univ. dr. Magdalena Morosanu, seful Centrului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati si coordonator local al Campaniei.

De asemenea, in prima zi a campaniei, galatenii au fost invitati la un spectacol de dans, realizat sub motto-ul a€œSport pentru tine, miscare pentru sanatatea ta”, oferit de trupa Şcolii de dans a€œFantastic Dance Club” din Galati. Micutii dansatori au performat in incinta centrului comercial Shopping City, incepand cu orele 18.00, promovand dansul ca exercitiu fizic.

in ultima zi a campaniei, profesionistii din domeniul medical implicati in managementul diabetului zaharat au luat parte la Cursul Diabet, Sindrom Metabolic si alte Boli legate de Nutritie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Manifestarea stiintifica se desfasurat la Hotelul Vega din Galati si si-a propus sa ofere informatii actuale medicilor galateni privind cele mai noi solutii terapeutice, necesare in evaluarea si monitorizarea corecta a persoanelor cu diabet.

a€œManagementul eficient al diabetului zaharat presupune in primul rand o buna colaborare intre persoana cu diabet si medicul sau curant, dar si o buna cooperare intre medicii angrenati in lupta impotriva diabetului. Este extrem de important ca impreuna sa facem front comun pentru a identifica cele mai eficiente strategii de preventie a diabetului zaharat, precum si de depistare precoce si de educatie a persoanelor cu diabet in vederea optimizarii calitatii vietii lor”, a mai spus prof. univ. dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Campania Nationala a€œControleaza-ti Diabetul” este o initiativa a Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, ce se desfasoara anual, prin rotatie, in diferite zone din Romania.

Organizator stiintific: Societatea Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Galati

Organizator stiintific local: Universitatea „Dunarea de Jos” – Facultatea de Medicina si Farmacie Galati

Parteneri institutionali locali: Primaria Municipiului Galati, Institutia Prefectului Judetului Galati, Consiliul Judetean Galati

Management eveniment: Sanatatea Press Group

Articolul precedentInterzicerea fumatului, asociata cu scaderea nasterilor premature si a exacerbarilor astmului
Articolul următorRomania, tara UE cu cele mai multe decese rutiere