Romania, tara UE cu cele mai multe decese rutiere

0
28

Romania este tara UE cu cea mai mare rata a deceselor rutiere, cu 92 de morti la un milion de locuitori. Media europeana este 52 de decese la un milion de locuitori. Conform datelor preliminare date publicitatii de Comisia Europeana (CE) ieri, 31 martie, rata deceselor rutiere din tara noastra a scazut totusi cu 9% in 2013 fata de anul precedent, fata de 8% din inreaga Uniune.

Anul trecut a fost al doilea consecutiv in care s-a inregistrat o scadere notabila a numarului de persoane ucise pe soselele Europei, dupa reducere cu 9% intre 2011 si 2012. Astfel, UE poate spera sa-si atinga obiectivul strategic de reducere la jumatate a numarului deceselor rutiere intre 2010 si 2020. Prin scaderea cu 17 % a deceselor rutiere incepand cu 2010, au fost salvate aproximativ 9.000 de vieti.

Numarul deceselor variaza inca foarte mult de la o tara la alta in UE. Țarile cu cel mai scazut numar de decese rutiere raman in continuare Marea Britanie, Suedia, Olanda si Danemarca, acestea raportand aproximativ 30 de decese la un milion de locuitori. La polul opus se afla Romania (cu 92 de decese la un milion), Polonia si Luxemburg (cate 87 de decese/milion), Letonia (86 de decese/milion) si Lituania (85 de decese/milion).

Ad in title

Comisia atrage atentia asupra situatiei participantilor la trafic vulnerabili. Numarul pietonilor ucisi scade intr-o masura mai mica decat s-a preconizat, iar numarul ciclistilor ucisi a inregistrat recent o crestere. Acest lucru, spune CE, se datoreaza partial faptului ca tot mai multe persoane se deplaseaza cu bicicleta. Astfel, statele membre trebuie in acelasi timp sa incurajeze cetatenii sa se deplaseze mai degraba cu bicicleta decat cu masina, asigurandu-se in acelasi timp ca trecerea de la masina la bicicleta este sigura.

Programul UE de actiune pentru siguranta rutiera 2011-2020 isi propune reducerea la jumatate a numarului de decese rutiere din Europa intr-o perioada de 10 ani. Aceasta s-ar putea realiza datorita masurilor axate pe imbunatatirea vehiculelor, a infrastructurii si a comportamentului participantilor la trafic. Printre initiativele-cheie recente se numara Permisul de conducere european si intrarea in vigoare a directivei privind aplicarea transfrontaliera a sanctiunilor pentru incalcarile normelor de circulatie. in plus, Parlamentul European a adoptat o propunere privind imbunatatirea verificarilor tehnice a autovehiculelor.

Articolul precedentGalatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”, editia a VI-a
Articolul următorImplantul mamar si rinoplastia – cele mai populare operatii estetice si in 2014