Sapte portii zilnice de fructe si legume scad cel mai mult riscul de deces

0
24

Consumul a cel putin sapte portii zilnice de fructe si legume ar putea oferi cea mai buna sansa de amanare a decesului de orice cauza, potrivit unei cercetari publicate online, ieri 31 martie, de revista stiintifica Journal of Epidemiology and Community Health.

Dieta bogata in fructe si legume este demult legata de o buna sanatate, insa multe din studiile pe care aceasta asociere a fost facuta s-au desfasurat in cea mai mare masura pe persoane deja atente in mod special la sanatatea lor. in plus, desi o astfel de dieta este recomandata pentru sanatatea cardiovasculara, impactul ei in evitarea cancerului este mai putin clar.

Autorii studiului au analizat datele legate de stilul de viata a 65.000 de adulti alesi la intamplare, cu varste de peste 35 de ani, provenite din sondajele de sanatate din Anglia din perioada 2001-2008. De asemenea, ei au urmarit decesele inregistrate in cadrul esantionului timp de 7,5 ani.

Ad in title

in medie, participantii au declarat ca mancasera putin sub patru portii de fructe si legume in ziua precedenta. in timpul perioadei monitorizate, aproape 4.400 de oameni (6,7% din totalul esantionului) au decedat.

Potrivit analizei datelor, consumul de fructe si legume a fost asociat cu un risc mai scazut de deces in general, dar si prin boala cardiaca, accident vascular cerebral si cancer. in plus, cu cat consumul de fructe si legume este mai mare, cu atat par a creste protectia. Consumul a cel putin sapte portii de fructe si legume a fost asociat cu o scadere cu 42% a riscului de deces de orice cauza, cu 31% a deceselor prin boala cardiaca si AVC si cu 25% a celor prin cancer.

Datele obtinute sugereaza si ca legumele ar putea oferi o mai mare protectie: 2-3 portii au fost asociate cu o reducere cu 19% a riscului de deces, fata de cantitatea echivalenta de fructe, care scad riscul cu 10%. Fiecare portie de salata sau legume par a reduce riscul de deces cu 12-15%.

Noile descoperiri ar putea face necesara o adaptare a actualelor recomandari catre populatie de a consuma zilnic cinci portii de fructe si legume. in plus, autorii sugereaza ca fructele uscate sau la conserva, sucurile de fructe sau asa numitele smoothie ar putea reprezenta o sursa necorespunzatoare, din cauza continutului de zahar rafinat.

Articolul precedentGalatiul lupta impotriva diabetului zaharat. Campania Nationala „Controleaza-ti Diabetul!”, editia a VI-a
Articolul următorImplantul mamar si rinoplastia – cele mai populare operatii estetice si in 2014