e-Sanatatea in UE: a venit timpul „febrei digitale”

0
63

Rezultatele a doua sondaje realizate in spitalele de urgenta (destinate ingrijirilor si tratamentelor medicale ori chirurgicale de scurta durata) si printre medicii generalisti din Europa, date publicitatii luni de Comisia Europeana, arata ca sistemele e-sanatate incep sa fie utilizate din ce in ce mai mult. Astfel, in 2013, 60 % dintre medicii generalisti au folosit instrumentele e-sanatate, cu 50 % mai multidecat in 2007.

Țarile care au inregistrat cele mai bune rate de asimilare a sistemelor e-sanatate (eHealth) in spitale sunt Danemarca (66 %), Estonia (63 %), Suedia si Finlanda (ambele cu 62 %).

Serviciile e-sanatate sunt inca in mare parte utilizate mai degraba pentru operatiuni traditionale, precum efectuarea de inregistrari si redactarea de rapoarte, decat in scopuri clinice, ca efectuarea de consultatii online (numai 10% dintre medicii generalisti efectueaza astfel de consultatii).

Pe primele locuri in ceea ce priveste procesul de digitizare a fiselor medicale ale pacientilor se situeaza Olanda, cu un procent de digitizare de 83,2 %, Danemarca (80,6 %) si Marea Britanie (80,5 %). Cu toate acestea, numai 9 % dintre spitalele din Europa le permit pacientilor sa aiba acces online la propriile fise medicale, iar majoritatea acestor spitale ofera doar acces partial.

Referindu-se la acest sondaj, Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei a declarat ca „trebuie sa schimbam rapid mentalitatea actuala din sectorul asistentei medicale. Faptul ca sase medici generalisti din zece utilizeaza serviciile e-sanatate inseamna ca medicii se acomodeaza cu ideea, dar este timpul sa intre in febra digitala! Doar 9 % dintre spitalele europene permit accesul pacientilor la propriile fise medicale digitale? Sa fim seriosi!”

La randul sau, Tonio Borg, comisarul european pentru sanatate, considera ca „solutiile e-sanatate au potentialul de a imbunatati asistenta medicala acordata pacientilor si de a spori eficienta sistemelor de sanatate.”

intrebati de ce nu utilizeaza mai mult serviciile e-sanatate, medicii generalisti au invocat lipsa remunerarii (79 %), cunostintele de informatica insuficiente (72 %), lipsa de interoperabilitate a sistemelor (73 %) si lipsa unui cadru de reglementare in privinta confidentialitatii si protectiei datelor pentru comunicarea prin e-mail dintre doctor si pacient (71 %).

Studiile au masurat gradul de utilizare a instrumentelor si serviciilor digitale in domeniul sanatatii: folosirea fiselor medicale electronice si accesul la acestea, serviciile de sanatate la distanta, schimbul de informatii intre profesionistii din domeniul medical etc. Daca ar fi puse in practica pe deplin, aceste servicii ar oferi pacientilor mai multe informatii, posibilitatea de a se implica mai mult in procesul de ingrijire medicala, un acces mai bun la sfaturi si tratamente medicale si ar putea eficientiza sistemele nationale de sanatate.

Astfel, 48 % dintre spitalele Uniunii Europene impart anumite informatii medicale cu medici generalisti externi pe cale electronica si 70 % dintre spitalele Uniunii le impart cu furnizorii externi de servicii medicale. Danemarca, Estonia, Luxemburgul, Olanda si Suedia inregistreaza cele mai bune rezultate (100 % din spitalele de boli acute din aceste tari realizeaza un anumit grad de schimb de informatii medicale).

Medicii generalisti utilizeaza doar intr-o mica masura instrumentul e-prescriptie (32 %), iar nivelul interactiunii prin e-mail dintre doctor si pacient este de asemenea scazut (35 %). Țarile care inregistreaza cele mai bune rezultate in privinta folosirii instrumentului e-prescriptie sunt Estonia (100 %), Croatia (99 %) si Suedia (97 %), in timp ce Danemarca (100 %) se afla pe primul loc in ceea ce priveste folosirea e-mailului in scopuri medicale, urmata de Estonia (70 %) si de Italia (62 %).

Mai putin de 8 % dintre spitalele Uniunii ofera electronic informatii medicale furnizorilor de servicii medicale situati in alte tari ale UE.

Numai 9 % dintre spitale le ofera pacientilor posibilitatea de a fi monitorizati de la distanta, ceea ce ar reduce, de fapt, necesitatea spitalizarii, permitandu-le astfel pacientilor sa duca o viata autonoma in conditii de mai mare siguranta. Mai putin de 10 % dintre medicii generalisti consulta online pacientii si mai putin de 16 % se consulta online cu alti specialisti din domeniul medical.

Articolul precedentRomanii, printre cei mai sedentari europeni
Articolul următorDurerea lombara- cea mai mare cauza de dizabilitate