Pacientii cu distonie solicita facilitarea accesului la tratamente eficiente

0
18

Pacientii cu distonie solicita Minsiterului Sanatatii facilitarea accesului la tratamente eficiente, potrivit unui comunicat de presa remis catre redactia www.sanatateatv.ro. Cererea a fost formulata in urma celei de-a treia editii a Conferintei „Distonia, boala corpului care nu te mai asculta”, ce a avut loc pe 21 martie 2014, la Timisoara.

Specialistii in neurologie atrag atentia ca in Romania traiesc aproximativ 3.000 de persoane cu distonie. Din acest total, aproximativ 600 sunt cazuri de distonie generalizata, iar 2.400 cazuri de distonii focale.

Desi in prezent nu exista un leac pentru aceasta boala, exista totusi tratamente ce pot ameliora semnificativ simptomele, crescand calitatea vietii pacientului: injectarea de toxina botulinica pentru distoniile focale (localizate intr-o grupa de muschi sau intr-o zona a corpului) si interventia de stimulare cerebrala profunda (pentru distoniile generalizate).

Ad in title

Cu toate ca majoritatea pacientilor cu distonie focala raspunde la tratamentul cu toxina botulinica de tip A, in acest moment, costurile acestei terapii nu sunt acoperite de autoritatile in sanatate din Romania. O fiola de toxina botulinica de tip A costa aproximativ 1400-1800 RON, iar tratamentul trebuie repetat o data la trei-patru luni. Toxina botulinica urma sa fie inclusa, pentru indicatia de distonie cervicala, in lista de medicamente compensate, care ar fi trebuit sa fie actualizata la 1 aprilie 2014, dar lista a primit inca o amanare din partea ministerului de resort. Lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata de mai bine de sase ani, ceea ce a limitat semnificativ accesul bolnavilor cronici la medicamente noi. Pentru distoniile generalizate (cazurile in care boala s-a extins la majoritatea grupelor de muschi si tinde sa le afecteze pe toate), principala forma de tratament o reprezinta interventia de stimulare cerebrala profunda (DBS). Aceasta interventie se realizeaza in cateva centre specializate din tara numai pentru boala Parkinson, dar nu si pentru cazurile de distonie, se mai arata in comunicatul de presa.

Distonia este o tulburare neurologica grava, invalidanta, care afecteaza atat fizic, cat si psihic pacientul. Boala se manifesta prin miscari involuntare de contractie a unei grupe musculare sau a mai multor grupe musculare. in functie de numarul de grupe musculare afectate, distoniile se impart in distonii focale (care afecteaza o grupa de muschi, o zona a corpului; de exemplu: blefarospasm, torticolis) si distonii generalizate (care afecteaza intregul corp).

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentRomanii, printre cei mai sedentari europeni
Articolul următorDurerea lombara- cea mai mare cauza de dizabilitate