Testul HIV, obligatoriu pentru toate gravidele!

0
234

Toate femeile gravide din Romania vor fi testate pentru depistarea unei eventuale infectii cu virusul HIV, conform directorului Institului de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu-Cercel. in acest sens, Institutul de Boli Infectioase a pregatit 200.000 de teste pentru ca fiecare femeie gravida sa fie testata de cel putin doua ori pe parcursul sarcinii.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel atrage atentia ca testarea femeilor insarcinate este foarte importanta, intrucat transmiterea virusului HIV de la mama la fat este un fenomen ce a luat amploare in ultimii ani. Acesta a mai adaugat ca in cadrul acestei campanii ar trebui sa fie testati inclusiv sotii femeilor gravide, deoarece acestia pot transmite virusul HIV prin contact sexual.

Potrivit datelor statistice, in Romania exista 7.179 de pacienti infectati cu HIV, dintre care 4.741 sunt femei. in perioada ianuarie-iunie, au fost efectuate peste 30.000 de teste de depistare a virusului HIV la femei gravide. Dintre acestea, 32 au avut rezultate pozitive.

in intreaga lume, se estimeaza ca exista 33 de milioane de persoane infestate cu virusul HIV, potrivit statisticilor Organizatiei Natiunilor Unite. in anul 2007, au murit doua milioane de oameni din cauza HIV/ SIDA, echivaland cu un numar cu 100.000 mai redus decat in anul 2006. Caile de transmitere a virusului HIV sunt: contactul sexual, transmiterea de la mama la fat si utilizarea de seringi si ace nesterilizate.

Articolul precedentAncheta medicala in judetul Vaslui
Articolul următorInstitutul de Boli Infectioase „Matei Bals” aniverseaza 10 ani de existenta