Testele pentru depistarea E coli in cazul bebelusilor din Arges, negative – intervalul de la debutul bolii si testare, prea lung

0
28

Testele efectuate pentru depistarea Escherichia coli enterohemoragic, in cazul bebelusilor din Arges internati la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii” Marie Curie”, au iesit negative, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, consilier onorific al Ministrului Sanatatii in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la Institutul National de Sanatate Publica. Asta, din cauza ca timpul scurs de la debutul bolii si pana la testari a fost prea lung, iar unora dintre micutii pacienti li s-au administrat antibiotice, desi, potrivit Ministerului Sanatatii, nu ar fi fost indicat.

Cat despre ipoteza referitoare la portocale ca posibila sursa de infestare, acesta a precizat ca E coli nu s-ar fi putut gasi in mod normal pe portocale dat fiindca citricele sunt tratate cu antifungice si antimicrobiene.

„Toate testele efectuate pentru depistarea Escherichia coli enterohemoragic au iesit negative. Chiar si la Institutul Cantacuzino au fost rezultatele negative. De ce? Pentru ca intervalul scurs de la debutul bolii si testare a fost lung si pentru ca unii copii au primit antibiotic. Daca va amintiti, in Germania, in 2011, o tulpina E. Coli enterohemoragica a afectat 4000 de persoane, dintre care 20% au facut sindrom hemolitic uremic si 53 de persoane au decedat. in ciuda resurselor existente nu s-a stiut si nu se stie cauza. Originea initiala ar fi fost reprezentata de castravetii din Spania, rosiile din Franta, ca apoi sa fie incriminat graul incoltit din Egipt. Nu e neobisnuit sa nu stii sursa. Nu e o tulpina obisnuita de E coli enterohemoragica sau cum a fost in Germania tulpina O104: H4. in ceea ce priveste portocalele, pe portocale nu ai cum sa gasesti E coli, pentru ca sunt tratate cu antifungice si antimicrobiene.”, a precizat specialistul, in cadrul unei conferinte de presa despre starea de sanatate a copiilor imbolnaviti in judetul Arges si stadiul anchetei epidemiologice.

Ad in title

Alte cazuri de sindrom hemolitic ureic nu au mai fost depistate deocamdata. Totusi, pentru identificarea eventualelor situatii similare s-a infiintat un sistem de depistare precoce si raportare a cazurilor de boala diareica acuta. Specialistii epidemiologi au dat asigurari ca se colaboreaza cu o echipa de specialisti din Stockholm ai Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC).

„Cautam legatura cu ce exista in fiecare gospodarie proprie a familiilor copiilor internati. Pentru a fi foarte siguri, incepand de ieri (15 februarie 2016, n.r.), am infiintat un sistem de verificare si depistare a fiecarui caz de boala diareica acuta si SHU. Nu am fost informati de existenta altor cazuri. Lucram cu cei de la Stockholm pentru a ne indruma in aceasta situatie. Facem demersuri ca aceasta echipa sa vina aici.”, a adaugat dr. Adriana Pistol, director Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, in cadrul aceleiasi conferinte.

in ceea ce priveste o posibila cauza reprezentata de infectia cu rotavirus, specialistii au accentuat ideea ca SHU nu e provocata de aceasta.

„Asocierea cazurilor copiilor din Arges cu infectia cu rotavirus, aceasta nu reprezinta o cauza de boala. E Coli enterohemoragic este un agent patogen multisistemic, ce determina o microangiopatie sistemica, o boala de vene foarte mici a tuturor organelor. Pe parinte il intereseaza sa fie copilul sanatos. Toti suntem ocupati, dar alimentele date trebuie bine preparate. Hidratarea este esentiala. Eu ma bucur ca toti medicii recunosc boala si ni-i trimit noua (la Spitalul” Marie Curie”, n.r.)”, a subliniat conf. dr. Mihaela Balgradean, Şeful Sectiei Nefrologie de la Spitalul” Marie Curie”.

Analizele Directiei de Sanatate Publica Arges (DSPA) au aratat ca nu sunt probleme la reteaua de aprovizionare a apei in judetul Arges.

„in momentul de fata s-au recoltat probe de la 13 familii. Cei de la DSPA au aratat analizele de apa, ca nu exista probleme la reteaua de aprovizionare. Cel mai important e sa aflam cauzele. Ministerul Sanatatii si Spitalul „Marie Curie” au luat legatura cu un reprezentant DSPA. Ne-au dat informatii ca nu exista o legatura intre cazuri si reteaua de apa. De aceea nu am facut o alerta, pentru ca nu avem informatii concrete.”, a mai explicat dr. Amalia serban, director adjunct Directia asistenta medicala si sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii in cadrul aceluiasi eveniment.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la Copil, marcata pe 15 februarie
Articolul următorO echipa de specialisti de la Centrul European de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, asteptata maine in Romania