MS: Datele preliminare ale anchetei epidemiologice desfasurate in cazul copiilor internati la Spitalul Marie Curie

0
16

Ministerul Sanatatii a facut publice datele preliminare ale anchetei epidemiologice desfasurate in cazul copiilor internati cu boala diareica acuta la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii a€œMarie Curie” din Capitala:

– Debutul bolii a avut loc intr-o perioada de 2 saptamani, cu un cumul de 4 cazuri in datele de 31 ianuarie si 1 februarie 2016

– Distributia cazurilor nu indica o sursa unica de imbolnavire

Ad in title

– DSP Arges a recoltat probe de apa plata, apa de retea si lapte praf atat din comert, cat si de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu exceptia a doua probe recoltate de la domiciliul unor copii.

– Sindromul de deshidratare acuta, consecinta a manifestarilor diareice a reprezentat un factor important in evolutia ulterioara a cazurilor, mai ales prin intarzierea prezentarii la serviciile medicale in vederea instituirii tratamentelor de rehidratare

– Nu toti copiii au prezentat anemie hemolitica, parte componenta obligatorie a SHU

– incepand de ieri a fost instituit un sistem de declarare zilnica a tuturor cazurilor de boala diareica severa/SHU din toate unitatile sanitare la copii sub 5 ani

– Pana in prezent din datele mentionate in foile de observatie, nu s-a indentificat nicio legatura intre cazuri

Referitor la ipoteza aparuta in mass-media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor si cauza imbolnavirilor, aceasta eventualitate, potrivit datelor preliminare, este exclusa din urmatoarele considerente:

a· Copiii au varste diferite, intre 5 luni si 1 an si 7 luni, doar doi fiind vaccinati in luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent si altul cu ROR)

a· Din loturile de vaccin administrat in judetul Arges au fost vaccinati si copii din alte judete

a· Nu exista nici o informatie de natura stiintifica privid asocierea dintre vaccin si SHU.

Conform informarilor primite de catre Ministerul Sanatatii, astazi, 16 februarie 2016, au fost externati doi dintre copiii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), aflati in sectia de nefrologie a Spitalului a€œMarie Curie”. Este vorba despre doi copii care nu au necesitat dializa peritoneala.

Alti 8 copii cu SHU vor ramane internati in continuare, 4 dintre acestia la sectia de nefrologie, iar ceilalti 4 copii la ATI.

in prezent, 6 copii sunt dializati peritoneal, evolutia acestora fiind stationara spre favorabila. intr-un singur caz, starea de sanatate a copilului este grava, acesta fiind ventilat mecanic in sectia de terapie intensiva (ATI).

De asemenea, rezultatele testelor si probelor efectuate zilnic in saloanele din Spitalul de Pediatrie din Pitesti atesta faptul ca nu exista focar de infectie in acest spital.

in ultimele 5 zile niciun copil din judetul Arges sau din alte zone ale tarii nu a mai fost raportat cu boala diareica grava.

La data de 16 februarie 2016, un numar total de 12 cazuri au fost diagnosticate cu sindrom diareic sever cu deshidratare, unele dintre acestea au necesitat dializa, se arata intr-un comunicat de presa remis de Ministerul Sanatatii.

Primul copil a fost internat in Spitalul Marie Curie a fost in data de 31 ianuarie 2016. Este vorba despre un copil care s-a prezentat direct la acest spital fiind un caz cunoscut cu o boala digestiva din nastere; rezultatul coproculturilor a fost negativ. Domiciliul de rezidenta -Pitesti.

Ulterior, in perioada 31 ianuarie -12 februarie 2016, alti 11 copii au fost internati prin transfer in Spitalul Marie Curie, dupa cum urmeaza: 9 din judetul Arges, 1 din Craiova si 1 din Bucuresti.

Unul dintre copii a decedat in 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit in dimineata zilei de 15 februarie 2016. in acest caz, Institutul National Cantacuzino a infirmat prezenta E.coli.

Copilul din Craiova s-a prezentat cu diagnostic de invaginatie intestinala in vederea unei interventii chirurgicale.

Copilul din Bucuresti este diagnosticat cu infectie virala digestiva cu rotavirus. Coprocultura recoltata de la acest copil si testate la Institutul Cantacuzino este negativa pentru E. Coli.

Cei 10 copii cu domiciliul in jud. Arges provin din localitati diferite ale judetului si au varste diferite, cuprinse intre 7 luni si 1,5 ani.

Coproculturile testate la Institutul Cantacuzino de la ultimile 3 cazuri internate la Spitalul Marie Curie in datele de 9 si 10 februarie 2016 au fost negative pentru E. Coli.

intre acestea se afla si copilul care a decedat in data de 14 februarie.

in ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boala diareica acuta complicate la copiii din judetul Arges care sa fie transferate catre spitalele din Bucuresti.

Ancheta epidemiologica va continua pentru a verifica posibilitatea existentei altor surse de alimente de origine animala (produse lactate nepasteurizate, carne de vita) care ar putea fi sursa imbolnavirii.

Ministerul Sanatatii va anunta rezultatele anchetei.

Articolul precedentZiua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului la Copil, marcata pe 15 februarie
Articolul următorO echipa de specialisti de la Centrul European de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, asteptata maine in Romania