Testarile genetice pentru depistarea predispozitiei la cancer – mai multe sanse pentru persoanele cu risc de a dezvolta boli oncologice

0
135

Testele genetice ofera la ora actuala un diagnostic de certitudine in anumite patologii medicale, in urma testarilor tratamentul si prognosticul unui pacient corelandu-se mult mai bine. in comparatie cu alte teste sau analize, testele genetice indica un risc si o predispozitie la boala si pentru ceilalti membri ai familiei. in ceea ce priveste cancerele familiale, intre 5 si 10% din pacienti ar avea nevoie de astfel de testari, posibile la ora actuala si in Romania.

in acest moment, in Romania exista centre de stat – centre pilot, care fac testari genetice, dar si centre private, in numar mai mare. Exista, de asemenea, o retea de centre de genetica medicala.

Dupa procedura de recoltare a sangelui este foarte important sa se identifice proba respectiva cu datele corecte ale pacientului, in prezenta acestuia. Ulterior, proba va ajunge in laborator, iar testarea propriu-zisa va fi realizata. in functie de fiecare sistem medical in parte, rezultatul poate ajunge la medic sau la pacient intre trei saptamani si o luna dupa ce sangele a fost recoltat.

Exista anumite tipuri de testari genetice care se asociaza foarte bine cu o varianta de tratament. Spre exemplu, un pacient care nu se incadreaza in grupa de risc pentru cancer familial, poate realiza o testare genetica ce ii va indica o predictie la un tratament.

Articolul precedentApneea in somn, afectiune subdiagnosticata in Romania
Articolul următorMinistrul Sanatatii: Una dintre institutiile care va beneficia de un accelerator liniar va fi Institutul Clinic Fundeni