Testarea pastilei impotriva atacurilor cerebrale

0
204

in cateva zile va fi testata o noua pastila care ar putea reduce cu 50% riscul deceselor provocate de atacul cerebral sau de cel de cord, anunta cotidianul „The Guardian”.

Pastila salvatoare, numita „Red Heart”, are in compozitie aspirina, statin, un inhibitor ACE si tiazida. Aceste substante ajuta la reducerea concentratiei colesterolului si a hipertensiunii, cei mai importanti factori care determina aparitia bolilor cardiovasculare.

La testare vor participa 700 de voluntari, selectati din sase tari. Testul pilot, care va dura 12 saptamani, va fi facut de o echipa internationala de cercetatori, sprijinita de Wellcome Trust si de Fundatia Britanica pentru Boli de Inima. Daca acest prim test va avea rezultate favorabile, in 2009 va incepe testul principal, efectuat asupra a 7000 de voluntari.

Potrivit cercetatorilor, pastila ar putea reduce considerabil riscul deceselor provocate de afectiunile cardiovasculare. Cu toate acestea, specialistii nu au gasit inca o companie farmaceutica care sa investeasca in medicament. Motivul pentru care reprezentantii companiilor farmaceutice refuza investitia este acela ca pastila contine substante extrem de ieftine, fapt care ar reduce vanzarile la medicamentele mai scumpe, destinate acelorasi afectiuni.

Sursa: SanatateaTV

Articolul precedentPlafoanele pentru medicamentele compensate vor fi desfiintate
Articolul următorAta chirurgicala chinezeasca, retrasa din spitale