Operatii prin chirurgie robotica la Fundeni

0
270

Programul de chirurgie robotica din Institutul Clinic Fundeni constituie un program pilot pentru Romania si este rezultatul unei colaborari intre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerul Sanatatii Publice, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, directorul medical al Institutului Fundeni.

„incepand din februarie 2008, cand s-au efectuat primele operatii robotice in institutul nostru, si pana in prezent, au fost efectuate 100 de interventii chirurgicale folosind platforma robotica ‘da Vinci”‘, a precizat prof. dr. Irinel Popescu.

Aceste interventii au constat in colecistectomii – 2, miotomii Heller – 10, chirurgie hepatica – 6, colorectala – 19, adrenalectomii – 5, splenectomii – 17, hernii hiatale – 5, gastrectomii – 11, pelvectomii – 1 si alte interventii.

Experienta celor 100 de cazuri confirma avantajele metodei, respectiv pozitia fiziologica a chirurgului, vederea tridimensionala si de calitate mai buna, versalitatea mai mare a instrumentelor fata de chirurgia laparoscopica devenita deja clasica.
Acestor avantaje li se adauga superioritatea evidenta a metodei in unele operatii specifice Institutului Fundeni precum timectomii, chirurgia rectului, hernii hiatale, evidari limfoganglionare in chirurgia oncologica, splenectomii.

„in clinica noastra exista trei colective care efectueaza constant chirurgie robotica si in care sunt angrenati medici primari specialisti si rezidenti. in operatiile de chirurgie robotica au mai fost antrenati si chirurgi de la alte spitale, specializati in chirurgia obezitatii morbide sau in chirurgie endocrina. A existat, in tot acest interval, o buna colaborare cu colegii de la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde exista, de asemenea, un robot ‘da Vinci'”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

Chirurgia robotica a aparut la nivel international in ultima decada a secolului XX si a cunoscut progrese modeste initial, insa odata cu perfectionarea aparaturii, mai ales dupa unirea celor doua firme producatoare – Computer Motion si Intuitive – a aparut o adevarata explozie in ultimii ani, a mentionat prof. dr. Irinel Popescu.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPlafoanele pentru medicamentele compensate vor fi desfiintate
Articolul următorAta chirurgicala chinezeasca, retrasa din spitale