3.000 de cabinete medicale pentru mediul rural

0
194

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat in cadrul Conferintei internationale „Sanatatea 2008”, ca urmeaza sa se infiinteze 3.000 de cabinete medicale in mediul rural, cu spatii pentru analizare, pentru recoltare, stomatologie, cu posibilitatea amenajarii de locuinte pentru medic si, eventual, pentru asistent.

El a precizat ca, in acest scop, a fost modificata legea in domeniu, prevazandu-se si posibilitatea ca autoritatile locale sa plateasca prime de instalare pentru medici si, eventual, costul utilitatilor. Eugen Nicolaescu a subliniat ca acest lucru s-a facut tocmai in scopul de a atrage personal in mediul rural, deoarece in aceste zone se simte o lipsa acuta de medici si de asistenti.

Ministrul Sanatatii a facut referire si la unele acte normative care urmeaza sa fie imbunatatite, subliniind ca descentralizarea trebuie continuata si, in acelasi timp, este necesara implicarea activa a asociatiilor de pacienti. Se au in vedere modificari legislative privind drepturile pacientilor, dar si malpraxisul pentru ca atat doctorii, cat si pacientii sa fie feriti de abuzuri.

Eugen Nicolaescu a mentionat ca toate aceste demersuri ar trebui sa consolideze reforma inceputa in sistemul sanitar romanesc si sa alinieze sistemul la cele europene.

in perioada 23-25 septembrie s-a desfasurat, la Bucuresti, editia a III-a a Conferintei internationale „Sanatatea 2008”. in cadrul acestei intalniri au fost abordate subiecte de interes pentru domeniul sanitar, iar printre invitati s-au aflat personalitati importante din lumea medicala dar si din lumea managementului si a industriei farmaceutice, atat din tara, cat si din strainatate. Invitat special a fost Kary B. Mullis, laureat al Premiului Nobel pentru Medicina.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPlafoanele pentru medicamentele compensate vor fi desfiintate
Articolul următorAta chirurgicala chinezeasca, retrasa din spitale