Test de saliva pentru depistarea cancerului

0
94

Universitatea Keio din Tokyo si Universitatea California din Los Angeles au dezvoltat o tehnologie ce permite depistarea diferitelor tipuri de cancer, printr-un simplu test de saliva. Conform cercetatorilor, se pot depista in stadiu initial cancerul pancreasului, cancerul la san si cancerul cavitatii bucale.

Studiul a analizat esantioanele de saliva de la 215 persoane, dintre care unele persoane bolnave de cancer, punand in evidenta 54 de substante a caror prezenta poate fi folosita pentru a depista cancerul. Testul a permis descoperirea a 99% din cancerele pancreasului, a 95% din cancerele la san si a 80% din cancerele cavitatii bucale. Testul de saliva permite cunoasterea rezultatelor in cel mult o jumatate de zi.

Aceste teste sunt foarte impotante deoarece permit descoperirea in stadiu incipient a cancerului, rata de supravietuire in cazul cancerului de pancreas si a cancerului cavitatii bucale este foarte scazuta pentru ca simptomele nu sunt foarte vizibile in faza initiala. N-a fost precizata data cand acest test de saliva pentru depistarea cancerului va fi comercializat.

in Romania, se estimeaza ca numarul bolnavilor de cancer se ridica la aproximativ 400.000, cele mai des intalnite forme de cancer sunt cancerul pulmonar, de stomac, de ficat, de esofag, cancerul colorectal si de prostata la barbati, respectiv cancerul la san, pulmonar, de stomac, colorectal si cervical (col uterin) la femei. in fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer.

La femei, cancerul la san are cea mai mare incidenta in populatie: 1 din 8 femei risca sa fie diagnosticata cu acest tip de cancer. in Romania, cancerul la san este boala oncologica cu cele mai multe victime in randul femeilor. Cancerul la san poate fi vindecat daca este descoperit si tratat din timp.

Articolul precedentIncepe catagrafierea bebelusilor pentru vaccinarea impotriva tuberculozei
Articolul următorMihai Seitan, la conferinta pentru medicina integrativa: Avem nevoie de peste 500 de milioane de euro pentru plata pensiilor