Terapiile tintite, viitorul in tratamentul cancerului. Chimioterapia isi pastreaza, insa, rolul major in multe forme de cancer

0
18

in tratamentul pacientilor cu cancer, se vorbeste tot mai mult in ultimul timp despre medicina personalizata, o metoda prin care abordarea fiecarui bolnav se face individualizat, sporind astfel eficienta terapiei. Efectele adverse sunt mai reduse decat in cazul tratamentului cu citostatice, iar rezultatele in formele de cancer in care se pot folosi sunt mult mai bune, potrivit specialistilor.

„Tratamentul personalizat este mai degraba un deziderat pe care noi, oncologii, il tot visam sa-l oferim fiecarui tip de cancer, un anumit tratament care sa fie numai pentru acel tip. Realitatea este ca fiecare bolnav de cancer inseamna altceva. Fiecare cancer la o persoana este altceva pentru ca e o alta mutatie intr-un alt loc din celula, din ADN-ul celular, si atunci se comporta diferit. De sute de ani se incearca cumva standardizarea cancerelor, de punerea lor in anumite sertarase. Adevarul este ca, de fapt, cancerul este o boala extrem de variabila. Nu e deloc usor sa tratezi cancere la modul generic. Ideal ar fi sa tratezi fiecare cancer ca pe un caz separat, dar asta e extrem de dificil din punct de vedere tehnic”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. serban Negru, medic primar oncologie medicala, fondator al Asociatiei OncoHelp.

Terapiile tintite, cele care actioneaza asupra mutatiei genetice care a dus la aparitia unei anumite forme de cancer, reprezinta viitorul intratamentul afectiunilor oncologice. Deocamdata acest nou tip de tratament este aplicabil doar in anumite forme ale maladiei, chimioterapiapastrandu-si rolul major in foarte multe cancere.

Ad in title

„S-a incercat identificarea unor mutatii genetice care sa devina tinta intr-o anumita terapie. S-au gasit in anumite cancere, nu in toate. Suntem la inceputul acestei medicine personalizate si probabil o sa asistam la noi si noi dezvoltari in directia asta in urmatoarele decenii. S-a trecut cumva de la perioada de glorie a citostaticelor, perioada care a fost in anii a€™60-a€™70-a€™80, la terapiile tintite, desi chimioterapia clasica inca isi pastreaza rolul major in foarte multe cancere. Totusi, diminueaza proportia de pacienti care sunt tratati cu chimioterapie clasica si apar tot mai multe terapii tintite molecular, care au efecte adverse mai putin redutabile decat citostaticele”, a mai precizat conf. univ. dr. serban Negru.

Noutatile clinice oncologice sunt importante prin prisma cresterii supravietuirii medii in cazul unor tumori maligne. in cazul cancerului renal, datele privind calitatea vietii in urma administrarii tratamentului personalizat sunt favorabile chiar si in cazul metastazarii.

„Sunt multe cancere in care descoperim noi si noi lucruri in fiecare zi. Cancerul renal metastatic in urma cu 30 de ani insemna o supravietuire medie de 6 luni de la diagnostic. in momentul de fata supravietuirea este de 3 ani si saltul acesta poate sa para putin pentru cineva din afara care priveste detasat. Dar pentru noi, cei care lucram zi de zi cu situatia aceasta, inseamna foarte mult. inseamna ca am reusit sa crestem cu pana la 5-6 ori supravietuirea medie. Sigur ca nu este destul, dar aceste terapii tintite, aceasta terapie personalizata a adus progrese mari”, a adaugat medicul oncolog.

Terapiile moderne si-au dovedit eficacitatea si in cazul melanomului malign.

„Melanomul malign metastatic apare uneori la tineri si face ravagii in familiile respective. Era o boala incurabila, chimiorezistenta, radiorezistenta si la care speranta de viata era, de regula, sub un an. Au aparut terapii noi care duc, atentie, la vindecare in aproape jumatate de cazuri. Terapiile care stimuleaza sistemul imun al persoanei respective, terapii tintite pe diverse mutatii ale celulei maligne si care, de multe ori, duc la niste rezultate incredibile pentru noi cei care am trait si epoca anterioara in care eram incapabili practic sa tratam boala”, a concluzionat conf. univ. dr. serban Negru.

Articolul precedentConf. univ. dr. Serban Negru: 90% din cancere sunt prevenibile, iar 10% sunt cancere conditionate genetic
Articolul următor70% din decesele asociate cancerului pulmonar, cauzate de fumat. Specialist: Faptul de a nu fuma reduce riscul de cancer cu 30%