Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 – Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele

0
36

Preventia bolilor cronice netransmisibile, cresterea nivelului de educatie medicala, precum si sporirea gradului de informare la nivel populational in Romania au reprezentat cateva dintre cele mai importante obiective pe care profesionistii prezenti la cel de-al V-lea Congres National Bolile Cronice Netransmisibile, le-au adus in centrul atentiei, pe parcursul sesiunilor stiintifice desfasurate intre 5 si 6 februarie 2016, la Bucuresti.

Editia de anul acesta a evenimentului a avut o structura complexa, abordand cele mai recente date si strategii din domeniul preventiei, educatiei, controlului si tratamentului bolilor cronice netransmisibile. Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile a reprezentat, anul acesta, ca si in editiile anterioare, un important prilej de reunire, la un inalt nivel stiintific, a medicilor din sfera bolilor cronice netransmisibile, peste 600 de medici fiind prezenti la eveniment.

„Programul de anul acesta al Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile a cuprins teme care s-au completat una pe alta si au alcatuit o abordare plurivalenta a bolilor vizate, din patru perspective de specialitate: cea a diabetologului, cea a cardiologului, cea a pneumologului si cea a oncologului. Din punctul meu de vedere, una dintre marile concluzii ale editiei de anul acesta a Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile este aceea ca o modalitate esentiala de reducere a incidentei bolilor cronice netransmisibile, in randul populatiei, este cea de diminuare a factorilor de risc asociati acestor boli. Factorii de risc pot fi modificati chiar de populatie care, de exemplu, poate sa renunte la fumat, la consumul excesiv de alcool, poate aborda o dieta mai sanatoasa si isi poate modifica stilul de viata. Cu alte cuvinte, preventia s-a dovedit a fi, si anul acesta, cea mai dezirabila solutie de combatere a bolilor cronice netransmisibile, iar aceasta este ideea pe care trebuie sa o promovam cat mai mult, la nivel populational”, a declarat prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si co-presedinte al evenimentului.

Ad in title

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bolile cronice netransmisibile provoaca aproximativ 38 de milioane de decese, anual. Dintre acestea, 17.5 milioane de decese sunt atribuite bolilor cardiovasculare. 8.2 milioane de persoane mor anual din cauza cancerelor, 4 milioane de decese sunt produse de bolile respiratorii in timp ce diabetul ucide 1.5 milioane de oameni, in intreaga lumea.1

Luand in considerare statisticile internationale, pe parcursul celor doua zile de eveniment, cei mai importanti lideri din domeniile vizate au stabilit un dialog interdisciplinar si au dezbatut cele mai moderne solutii in abordarea bolilor cronice netransmisibile, sub titlul general „Inovatia in bolile cronice netransmisibile”.

in prima zi de eveniment prof.dr. Nicolae Hancuh a debutat programul cu „Bolile cronice netransmisibile, sanatate metabolica si stil de viata”, dr. Gabriel Tatu Ghitoiu a discutat despre „Statinele in preventia primara: DA sau NU?” iar prof. dr. Dragos Vinereanu a vorbit despre „Anticoagulantele orale non anti-vitamina K in fibrilatia atriala: certitudini si controverse”.

in dezbateri au mai intrat si „Noile strategii de scadere a LDL-colesterolului – putere vs control?” prezentate de prof. dr. Dan Gaita, iar prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a abordat tema „Preventia bolii cronice de rinichi in diabetul zaharat”.

Tema preventiei hipertensiunii arteriale a fost dezbatuta pe larg de prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune, iar prof. dr. Maria Mota, membru in Consiliul de Conducere al Asociatiei Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) a facut trecerea „De la prediabet la preventia diabetului”.

Pentru ca, dincolo de preventie, controlul bolilor cronice netransmisibile necesita un tratament de specialitate, prof. dr. Romulus Timar a vorbit despre „Tratamentul multifactorial in diabetul zaharat tip 2”, iar prof. dr. Doina Catrinoiu a adus in discutie preventia primara si secundara din diabet.

O tema importanta pe agenda primei zile de congres a mai fost si prezentarea prevalentei bolii cronice de rinichi in Romania din prisma Studiului PREDATORR, realizata de prof. dr. Eugen Mota.

Ziua a II-a a congresului a debutat cu un simpozion de tip dezbatere, dedicat Tabagismului in Romania si in lume: de la legislatie la consecinte, in cadrul caruia Dr. Gabriel Tatu-Chitoiu a prezentat proiectul „anti-fumat” in Romania si efectele fumatului ca factor de risc major in bolile cardiovasculare.

in acest cadru, dr. Ioana Munteanu a abordat problematica tigarii electronice, iar conf. dr. Milena Man a vorbit despre „impactul tabagismului asupra bolilor respiratorii cronice”.

Dr. Monica Marc a vorbit despre o problema delicata, de importanta pentru situatia actuala a Romaniei, mai exact despre fumat, ca parte din stilul de viata nociv al unui numar din ce in ce mai mare de adolescenti, in prezentarea „Rolul programelor educationale impotriva fumatului la adolescenti”.

Programul Congresului National Bolile Cronice Netransmisibile a continuat cu o noua sesiune in care prof. dr. Mariana Graur, presedintele Societatii de Nutritie din Romania a prezentat aspecte profilactice cu privire la nutritie si riscul cardiovascular in diabet, iar prof. dr. Gabriela Radulian a vorbit despre importanta exercitiului fizic in diabet.

Prof. dr. Amorin Popa a prezentat despre „Prevenirea sindromului metabolic”iar conf. dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a prezentat „Distributia regionala a problemelor piciorului diabetic in Romania”.

Un moment important in cadrul congresului a fost prezentarea „Planului National de Control al Cancerului 2016-2020” sustinut de dr. Florian Nicula. De asemenea, dr. Catalin Vlad a schitat propunerea de „model de finantare a unui program de screening pentru cancerul colorectal”.

in ultima sesiune a congresului, conf. dr. Cristian Guja a pus in lumina „Progresele in tratamentul farmacologic al obezitatii” iar conf. dr. Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatiia vorbit despre prevenirea obezitatii.

Despre rolul medicului de familie in profilaxia bolilor cronice netransmisibile a discutat dr. Adriana Mihalas, iar dr. Cornelia Bala s-a axat pe importanta educatiei terapeutice in bolile cronice netransmisibile.

Prof dr. Nicolae Hancu a inchis programul stiintific al evenimentului cu prezentarea „Reducerea riscului macrovascular la pacientii cu dislipidemie aterogena – raportul unui consens de experti asupra rolului terapiei combinate fenofibrat – statina”.

Co-presedintii evenimentului au fost: prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si acad. Maya Simionescu.

Congresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 a fost organizat stiintific de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Partener de Aur: AstraZeneca Diabetes

Partener de Argint: Berlin Chemie

Parteneri de Bronz: Sanofi, Worwag Pharma, Servier, Sunpharma, Linde Gaz, Torrent

Management eveniment: Sanatatea Press Group, expertul tau in comunicare pe domeniul medical.

1Sursa: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs355/en/

Articolul precedentConf. univ. dr. Serban Negru: 90% din cancere sunt prevenibile, iar 10% sunt cancere conditionate genetic
Articolul următor70% din decesele asociate cancerului pulmonar, cauzate de fumat. Specialist: Faptul de a nu fuma reduce riscul de cancer cu 30%