Conf. univ. dr. Serban Negru: 90% din cancere sunt prevenibile, iar 10% sunt cancere conditionate genetic

0
492

Cancerul reprezinta una dintre principalele cauze de mortalitate nu doar in tara noastra, ci si la nivel mondial. Consecintele ar putea fi diminuate in contextul unei constientizari a populatiei cu privire la aceasta maladie, dar si prin implementarea unor masuri de preventie. Iar asta cu atat mai mult cu cat specialistii spun ca un procent destul de mic dintre cazurile de cancer are la baza componenta genetica.

„90% din cancerele noastre sunt prevenibile. Doar 10% sunt genetic conditionate. Doar 10% din cancerele pe care omenirea le are sunt de fapt niste ghinioane imposibil de evitat. 90% dintre ele sunt evitabile prin stilul de viata. Felul in care traim ne face mai sanatosi sau mai putin sanatosi”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro conf. univ. dr. serban Negru, medic oncolog, fondator al Asociatiei OncoHelp.

Pe langa informarea corecta, evitarea factorilor de risc reprezinta o alta modalitate prin care putem impiedica imbolnavirea.

„Simplul fapt de a nu fuma, de pilda, reduce riscul de cancer cu o treime. Putem sa eliminam o treime din probabilitatea de a avea un cancer in decursul vietii abtinandu-ne de la fumat. Nu vorbim doar de cancerul bronhopulmonar, vorbim si de alte cancere determinate de fumat. (…) De altfel, fumatul nu inseamna numai cancer. inseamna si boli cardiovasculare si multe alte afectiuni. Felul in care mancam, evitarea anumitor infectii care sunt cu potential oncologic – cum e hepatita B sau C, de pilda -, vaccinarea, lupta impotriva virusului papilloma, toate acestea duc la sanatatea populatiei. Daca fiecare dintre noi intelege lucruri simple si respecta cateva reguli simple, probabilitatea de a dezvolta cancer in decursul vietii se reduce mult. (…) Preventia imbraca mai multe forme. Exista preventia primara, care inseamna a evita factorii de risc. Trebuie sa traim o viata sanatoasa, sa evitam noxele cunoscute, in principal fumatul; mancarea nesanatoasa, expunerea excesiva la soare. Sunt cateva mari cancere in care se poate face preventia, dar probabil regula principala este preventia primara. Rolul nostru (al medicilor, n.r.) este sa constientizam populatia cat de mari sunt riscurile pentru anumite activitati nesanatoase si sa procedam in consecinta. in zona preventiei, cred ca s-ar putea face mai mult, atat la nivelul constientizarii (…), cat si in ceea ce priveste implementarea programelor de screening care sa devina functionale. Toate acestea dureaza, iau timp si necesita resurse”, a mai adaugat conf. univ. dr. serban Negru.

in ceea ce priveste probabilitatea de a dezvolta in cursul vietii unul dintre diferitele tipuri de cancer, cifrele sunt destul de ingrijorator. Potrivit specialistului, 40% dintre oameni fac cancer in decursul vietii. Acest fapt inseamna ca aproape 1 din 2 oameni dezvolta o forma de cancer la un anumit moment in viata.

Articolul precedentAsa-numitele dureri de mijloc pot afecta jumatate din organism
Articolul următorCongresul National Bolile Cronice Netransmisibile 2016 – Bilantul unui eveniment care si-a atins obiectivele