70% din decesele asociate cancerului pulmonar, cauzate de fumat. Specialist: Faptul de a nu fuma reduce riscul de cancer cu 30%

0
78

Cancerul bronhopulmonar este cauza numarul 1 de decese survenite in urma afectiunilor oncologice in Romania, la fel ca pe plan mondial. Cele mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca in 2014 peste 11.500 de romani (9317 barbati, respectiv 2327 de femei) au dezvoltat aceasta patologie oncologica.

Conform aceleiasi surse, 27.3% dintre decesele cauzate de cancer in randul barbatilor si 10.4% dintre cele din randul populatiei feminine au fost inregistrate in urma cancerului pulmonar.

Fumatul reprezinta cel mai important factor de risc pentru cancerul bronhopulmonar, dar si pentru cancer in general. Acesta este responsabil pentru circa 70% dintre decesele asociate cancerului de plamani, respectiv 20% din totalul deceselor cauzate de cancer, arata Agentia Internationala de Cercetare in Cancer (IARC).

Preventia primara a cancerului bronhopulmonar consta in renuntarea la fumat, ce reduce riscul aparitiei cancerului cu o treime, dar si a altor patologii grave a explicat Conf. dr. serban Negru, medic oncolog, fondator al Asociatiei OncoHelp din Timisoara intr-un interviu acordat www.SanatateaTV.ro.

„Simplul fapt de a nu fuma reduce riscul de cancer cu o treime. Putem sa eliminam o treime din probabilitatea de a avea un cancer in decursul vietii abtinandu-ne de la fumat. Ca aici nu vorbim doar de cancerul bronhopulmonar, vorbim si de alte cancere determinate de fumat.Fumatul nu inseamna numai cancer, inseamna si boli cardiovasculare si multe alte afectiuni.”, a spus medicul oncolog.

Riscul de cancer bronhopulmonar este mai ridicat la marii fumatori, adica persoanele care fumeaza vreme de mai multi ani cate un pachet de tigari pe zi, a precizat specialistul.

„Riscul de cancer bronhopulmonar incepe undeva la 10 ani de zile in care fumatul a fost de 1 pachet pe zi, dar sunt persoane care fumeaza 2-3 pachete vreme de 40-50 de ani si acestia au un foarte mare risc de a avea cancer bronhopulmonar.”, a subliniat Conf. Dr. serban Negru.

in ceea ce priveste screening-ul pentru cancerul bronhopulmonar, s-au incercat mai multe metode, insa deocamdata nu exista o metoda functionala de detectare precoce a afectiunii oncologice. Totusi, potrivit fondatorului Asociatiei OncoHelp, exista un studiu care a aratat ca lamarii fumatori, daca se face la 6 luni un tomograf spiral cu doza mica s-ar putea reduce mortalitatea cu circa o treime.

„Nicio tara din lume la momentul de fata nu are un screening eficient in ceea ce priveste cancerul bronhopulmonar. Este un cancer foarte agresiv. in cazul cancerului bronhopulmonar s-au incercat metode de screening cu examenele din sputa, rezultatele au fost negative. Am incercat radiografiile clasice si rezultatele au fost negative. S-a vorbit foarte mult despre screening-ul cancerului bronhopulmonar, dar la momentul fata datele sunt relativ controversate si, daca ultimele date referitoare la computer tomograf (CT) facut anual la fumatori arata o reducere a riscului de mortalitate, nu s-a trecut la implementarea efectiva a acestui screening. Trebuie pus in balanta cu capacitatea sistemului de a convinge marii fumatori sa-si faca la 6 luni un astfel de tomograf si aici vorbim despre oameni care n-au fost convinsi sa se lase de fumat pana la momentul respectiv, probabil vorbim de niste persoane destul de neglijente cu sanatatea lor. Vorbim de costurile acestui sistem, vorbim de infrastructura capabila sa asigure capacitatea de a face un numar mare de tomografii spirala cu doza mica la acesti pacienti.”, a indicat Conf. Dr. serban Negru, medic oncolog.

La fel ca la nivel national, cancerul bronhopulmonar este pe primul loc la incidenta si in zona Banatului a explicat medicului oncolog. Urmeaza apoi cancerul mamar, cel colorectal, dar si cancerul de prostata.

„Statistica in zona: cancerul bronhopulmonar este pe primul loc, ca de altfel si la nivel national. Apoi cancerul mamar, cancerul colorectaleste un pic mai frecvent in Banat pentru ca se mananca mai gras si e o alimentatie mai nesanatoasa din acest punct de vedere. in general,cancerul de prostata devine tot mai frecvent.”, a indicat doctorul oncolog in interviu.

Articolul precedentTerapiile tintite, viitorul in tratamentul cancerului. Chimioterapia isi pastreaza, insa, rolul major in multe forme de cancer
Articolul următorPeste 100 de participanti la Conferinta Nationala de Anestezie si Terapie Intensiva Prof dr. Dan Tulbure, editia I