Terapia intensiva de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, in mijlocul unei dispute

0
35

Comitetul Director al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti a comunicat in cadrul Consiliului Medical din 25 septembrie 2015 decizia reorganizarii Sectiei de Anestezie Terapie Intensiva (ATI).

Procesul de reorganizare a fost stabilit inca din luna iulie si presupune divizarea sectiei ATI in trei noi sectii.

„in luna iunie a anului 2015 erau doua sectii de ATI. in luna iulie prin Ordin de ministru s-au facut trei sectii, pentru ca una din sectii va deservi chirurgia cardiaca, dorindu-se chirurgie cardiaca la Spitalul Universitar de 20 de ani (…)Trebuie sa se faca cord. Acesta este telul pe care l-am avut in momentul in care am pornit acest proiect numit chirurgie cardiaca si nu e pornit de mine, ci e pornit de 20 de ani. S-a dorit intotdeauna sa fie un post de chirurgie cardiaca la Spitalul Universitar”, a declarat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Catalin Cirstoiu, Manager al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Ad in title

Masura reorganizarii a starnit, insa, nemultumire in randul medicilor si chiar este considerata a fi un gest abuziv, potrivit unui comunicat de presa remis de Alianta Medicilor la redactia www.sanatateatv.ro.

„Alianta Medicilor considera un abuz extrem modul in care Ministerului Sanatatii face aceasta modificare de structura menita a reduce la tacere protestul medicilor. Ne intrebam cum de conducerea spitalului ia aceste masuri fata de niste medici, de altfel respectati si civilizati, si decid sa actioneze, chiar impotriva interesului Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si a sigurantei pacientilor? Conform normativelor legale, SUUB trebuie sa aiba peste 60 de paturi de terapie intensiva (care pot fi, bineinteles repartizate pe mai multe sectii). Reducerea unei sectii de 32 de paturi – cand necesarul ar fi cel putin dublu , la o sectie de 15 paturi (minimum permis de lege pentru a fi declarata sectie ATI) si doua compartimente mai mici, pun in pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioara, prin reducerea numarului de servicii medicale pe care le poate deservi. O sectie mica nu poate acoperi urgentele majore 24 din 24 ore 7 zile din 7 in conditiile in care numarul de paturi nu este suficient”, scrie in comunicatul de presa.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti spune, insa, ca masura nu este una abuziva, fiind menita sa eficientizeze activitatea in zona de anestezie si terapie intensiva.

„Este Ordinul 700 din luna iulie. Nu este o masura abuziva. Structura organizatorica a unui spital se modifica printr-un Ordin de ministru, nu se modifica ca vrea directorul spitalului. Ordinul de ministru este din luna iulie. Ca sa poti sa numesti un sef de sectie, conform legii seful de sectie in spitalele clinice este numit cu aprobarea Senatului universitar, la recomandarea Senatului universitar si trebuie sa se stranga Senatul UMF Carol Davila, format din 100 si ceva de membri, care sa dea recomandare prin vot pentru niste cadre didactice din sectia respectiva ca sa poata ocupa functia de sef de sectie. Dupa etapa aceasta se strange Consiliul de Administratie al spitalului, Universitar in speta, care da si el avizul pentru ocuparea functiilor respective. Nu e o decizie pe care a luat-o directorul spitalului, este o decizie care a trecut prin cel putin 3-4 foruri institutionale. Dupa aceea vine Directia de Sanatate Publica si face o evaluare. Se notifica Casa de Asigurari de Sanatate asupra modificarii de structura. Deci acesta a fost un proces care a durat din iulie pana in octombrie. Comitetul Director nu modifica structura spitalului (…)Suntem deschisi la orice fel de colaborare. Chiar nu e o lupta personala, e vorba de dorinta de a moderniza si de a dezvolta un serviciu”, a explicat pentru www.sanatateatv.ro prof. univ. dr. Catalin Cirstoiu, Manager al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Contactata de www.sanatateatv.ro, conf. univ. dr. Elena Copaciu, sefa Clinicii ATI din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti a precizat ca problema cu restructurarea sectiei ATI ar sta intr-o lipsa de transparenta: „Este vorba in primul rand de o lipsa de transparenta, de o fragmentare a unui serviciu deja existent care functiona ca echipa. Noi am fost luati prin surprindere si pusi in fata faptului implinit.”

„Decizia aceasta s-a luat in urma demersului initiat de catre conducerea spitalului, care a inaintat Directiei de Sanatate Publica o solicitare in acest sens in luna iulie si de la Directia de Sanatate Publica a ajuns la Minister unde, intr-adevar, a fost aprobat.”, a mai spus conf. univ. dr. Elena Copaciu.

Aceasta a precizat ca exista o deschidere spre dialog, astfel incat sa se implementeze solutia optima, atat pentru pentru pacienti, cat si pentru personalul medical, care ar trebui suplimentat.

„Daca aceasta va fi o modalitate de eficientizare a activitatii, in conditiile in care pana acum activitatea s-a desfasurat cu dificultate, nu putem decat sa salutam un astfel de gest. Problema de fond insa ramane ca aceasta sectie de terapie intesiva, care a fost impartita in trei, este subdimensionata, ca prin lege spitalul trebuie sa aiba minimum 60 de paturi de terapie intensiva si cu greu ajungem la 33 si parerea noastra, daca ne-ar fi intrebat, sunt legate in primul rand de numarul mic de paturi de terapie intensiva si prioritatea trebuia sa fie cresterea numarului de paturi de terapie intensiva”, a mai spus conf. univ. dr. Elena Copaciu.

in ceea ce priveste numarul de paturi managerul spitalului a precizat ca ar fi vorba despre 17 paturi pe fiecare sectie.

„Fiecare sectie existenta acum are 17 ori 3, adica 51 de paturi, la care se adauga toate paturile de postoperator din Spitalul Universitar si ajungem undeva pe la 70. Deci, mai mult de atat nici ca se poate. in plus de asta, normarea in sectiile de terapie intensiva la ora actuala este aproape de un asistent la pat. (…) La o normare de 1 la 1, va dati seama ca practic vor fi aceeasi oameni dispusi in trei sectii. Nu e niciun cost mai mare.”, a mai adaugat prof. univ. dr. Catalin Cirstoiu, Managerul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.

Articolul precedentSMURD sarbatoreste 25 de ani de existenta
Articolul următorInstitutul Marius Nasta a primit 1900 de truse de teste pentru depistarea tuberculozei de la Ambasada SUA