Teoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate

0
496

Povestesc martorii epocii ca o tacere adanca s-a lasat dupa expunerea teoriei privind originea speciilor expusa de britanicii Charles Darwin si Alfred Russell Wallace. Era 1 iulie 1858, acum 150 de ani, iar acele idei aveau sa marcheze o cotitura in istoria vietii planetei, dand Ştiintei un rol de protagonist jucat pana atunci de Biserica. in acea zi la sediul Linnean Society din Londra, se reunisera toti membrii acestui prestigios grup pentru a asculta concluziile la care ajunsesera cei doi cercetatori, a caror teorie arata ca speciile au o origine comuna si ca selectia naturala permitea supravietuirea celor mai puternici, noteaza ziarul El Mundo.

Cei insarcinati cu expunerea concluziilor au fost doi prieteni ai lui Darwin, Charles Lyell si biologul Joseph Hooker iar tema conferintei lor, care la inceput nu provocase mare interes, a marcat un nou mod de a intelege evolutia si care suscita si azi controverse si respingere intre aparatorii creationismului,asa-numita „creatie inteligenta” care pledeaza pentru mana unui creator superior. Adevarul este ca acel moment istoric petrecut in casa Burlington, din Picadilly, a fost aproape improvizat si nu a beneficiat de prezenta protagonistilor sai. Wallace se afla in Malayezia strangand mostre de specii, iar Darwin plangea alaturi de sotia sa moartea fiului lor de scarlatina cu patru zile in urma.

Charles Darwin isi concepuse deja de 20 ani teoria privind selectia naturala si publicase chiar unele brosuri, dar o carte nu vazuse inca lumina zilei. Unii spun ca o amanase „pentru a nu o rani pe sotia sa Emma, care era foarte credincioasa”. Altii, au spus ca nu era nicio graba. „Cred ca a tinut-o intr-un sertar pentru ca era foarte ocupat. Ştia cat era de importanta, dar ca aportul ei la vremea respectiva era mic. Era de conditie modesta insa nu este adevarat ca se temea de impactul pe care il va provoca teoria”, asigura profesorul de stiinta de la Cambridge, John Van Wyhe.

Totul a cazut pe capul lui Wallace, care se afla pe undeva in jungla si care, in plina criza de malarie, a inceput sa-si scrie ideile despre originea speciilor pe care i le-a trimis lui Darwin pentru a i le publica in vreo revista de stiinta care merita. Mare i-a fost mirarea cand a vazut ca ideile sale si cele ale lui Darwin coincideau. „N-am vazut niciodata o coincidenta mai surprinzatoare. Daca Wallace ar fi avut o copie a schemei mele din 1942 nu putea sa o rezume mai bine!”, exclamase Darwin. De aici si ideea de a pregati o sesiune speciala la Linnean Society unde sa fie prezentate insemnarile lor, dar fara ei.

Iar participantii au iesit coplesiti de aceasta informatie, dar fara sa dea prea mare importanta faptului ca fiinta umana nu mai era rezultatul marelui Creator. „Practic nimeni nu a aflat, cum se intampla acum cu publicatiile stiintifice. Specialistii nu au luat in serios o teorie atat de materialista si anti-teologica, lipsita de scop”, spune profesorul de Ecologie Evolutiva, Juan Moreno. Nici el nu crede ca teama de respingere a fost ceea ce l-a determinat pe Darwin sa nu isi publice opera.

Wallace, pe de alta parte, era fericit ca Darwin i-a dezvoltat ideile, constient ca fiul unui tamplar nu putea convinge lumea cu o astfel de teorie revolutionara. Un mai tarziu, Darwin a publicat in sfarsit „Originea speciilor” despre care Wallace a spus „Va dura la fel de mult ca Principia lui Newton. Darwin a dat lumii o noua stiinta”. in deceniile urmatoare, darwinismul a crescut in forta, ca si numarul opozantilor sai. Chiar si dupa un secol si jumatate, mai ales in SUA, sunt multi cei care, incurajati de religiosii ultraconservatori, sustin ca omul este rezultatul creatiei divinitatii.

in 2009, un numar nesfarsit de evenimente in intreaga lume vor celebra, bicentenarul nasterii sale (la 12 de februarie 1809) si 150 de ani de la publicarea marii sale opere. in Spania este prevazuta o expozitie despre viata si opera lui Darwin, in colaborare cu Fundatia Gulbenkian, din Portugalia.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici