„S.O.S.”- Cele trei puncte si trei liniute care au salvat mii de vieti – a implinit 100 de ani

0
311

S.O.S.-ul a intrat in functiune drept semnal international de cerere de ajutor pe data de 1 iulie 1908: asadar, ieri a implinit 100 de ani si a salvat viata a mii de persoane. Ales pentru simplitatea sa in codul telegrafic Morse (trei puncte, trei linii, trei puncte), S.O.S.-ul a fost lansat pe 10 iunie 1909 pentru prima data in premiera absoluta de pe transatlanticul Slavonia naufragiat in largul arhipelagului Azore, noteaza Il Messaggero.

Dar aceste ‘initiale’ s-au fixat in imaginarul colectiv dupa tragedia maritima cea mai celebra din toate timpurile, aceea a Titanicului, din aprilie 1912. Potrivit legendei, in timp ce Titanicul se scufunda dupa izbirea de un iceberg, operatorul radio Harold Bride i-ar fi spus colegului Jack Phillips care tocmai transmisese vechiul cod de salvare ‘Cqd’: ”Trimite SOS: este noul semnal si aceasta ar putea fi ultima noastra sansa de a-l trimite”.

Multe nave acostate nu au dat insa mare importanta nici Cqd-ului nici SOS-ului condamnand in felul acesta la moarte sigura sute de pasageri si marinari de pe vastul Titanic dar lectia amara a fost curand invatata: de atunci, practic nu a mai existat nicio nava care sa nu se fi mobilizat sa raspunda la SOS-urile primite.

in centrul foarte numeroaselor ‘povesti de pe mare’, SOS-ul – propus de germani in 1906 la Berlin in cadrul unei conventii internationale de radiotelegrafie – a devenit, odata cu trecerea deceniilor, unul dintre cuvintele cel mai des folosite in mod universal in cele mai diferite limbi de pe planeta, gratie cinematografiei si figureaza chiar in melodii ale formatiei Abba. Legenda spune ca SOS este acronimul cuvintelor engleze ”Save Our Souls” (salvati-ne sufletele), in timp ce alte interpretari mai fanteziste vor ca acele trei litere sa fie citite ca ”supravietuitori pe nave”, sau ”salvati pielea noastra”, ”sunt sigur ca ma voi ineca”, iar in Rusia au fost chiar persoane care au interpretat aceasta prescurtare drept ”Spasite ot smerti” – Salvati-ne de la moarte. Dar adevarul este mult mai prozaic: nu exista nicio semnificatie ascunsa si de aceea credem ca ar trebui privita cu multa precautie si interpretarea din limba italiana ”Soccorso Occorre Subito” (Ajutor Necesar Imediat).

Semnalul S.O.S. – care a iesit practic la pensie la sfarsitul secolului XX cand Organizatia Maritima Internationala a optat pentru sisteme de alerta prin satelit mai sofisticate – a fost adoptat numai fiindca in limbajul Morse era cel mai simplu, cel mai scurt si cel mai clar cu putinta.
in istoria dezastrelor maritime italiene, umilul SOS are un rol proeminent mai cu seama in cazul tragediei transatlanticului ‘Andrea Doria’, care s-a scufundat in Oceanul Atlantic pe 25 iulie 1956 dupa ce a fost lovit, in conditii de ceata puternica, de o nava suedeza. Cererea de ajutor trimisa – ”sos de iceh sos here at 0320 gmt lat.40.30 n 68.53 w need immediate assistance” – a permis salvarea cu rapiditate a 1.660 de persoane – pasageri si membri ai echipajului – si sa limiteze la 46 numarul persoanelor care si-au pierdut viata, conchide ziarul citat.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentRomania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari
Articolul următorGermania si criza de medici