Romania a introdus avertismente vizuale pe pachetele de tigari

0
408

De la 1 iulie 2008, Romania a devenit a doua tara, dupa Belgia, care introduce pictogramele pe produsele din tutun.
Reglementarea a intrat in vigoare marti 1 iulie si are o perioada de tranzitie de 12 luni, perioada in care vor fi comercializate, alaturi de pachetele de tigari cu pictograme, si pachetele fara avertismente vizuale, produse pana la aceasta data.

Decizia de introducere a pictogramelor a fost luata in 2004, iar in aprilie 2007 au fost stabilite atat imaginile ce vor fi folosite pe pachetele de tigari, cat si data de la care intra in vigoare reglementarea.
incepand cu 1 iulie, o selectie de 14 avertismente vizuale se va gasi in mod obligatoriu pe pachetele de tigari. Aceste imagini trebuie sa acopere 40% din fata principala a pachetului de tigari.
Legislatia romana stipuleaza ca aceste avertismente vizuale trebuie alternate in mod regulat, astfel incat toate cele 14 imagini agreate sa fie utilizate.

Avertismentele vizuale pe produsele din tutun au fost introduse, pana in prezent, in Australia, Brazilia, Canada, India, Singapore, Thailanda, Uruguay, Venezuela, Noua Zeelanda. Canada a fost prima tara din lume care a introdus pictogramele pe produsele din tutun.
Necesitatea informarii fumatorilor prin introducerea de imagini-avertisment pe produsele din tutun a fost justificata prin faptul ca pictogramele atrag atentia, au caracter informativ adecvat, ofera o motivatie in plus pentru fumatorii care doresc sa renunte la fumat, sunt mai putin atractive pentru tineri, contribuie la campania care promoveaza interzicerea fumatului, ofera informatii utile despre cum se poate renunta la fumat, contribuie in mod esential la politica de control a tutunului, utilizarea lor este legala potrivit directivelor Uniunii Europene, sunt usor de realizat din punct de vedere tehnic si implica niste costuri scazute pentru guverne.

Cele mai recente statistici din Romania releva ca fumatul omoara anual peste 33.000 de persoane, 70% dintre acestea avand intre 35 si 69 de ani. Potrivit acelorasi statistici, unul din patru decese aparute in prima perioada a vietii la persoanele din Romania este provocat de boli asociate cu fumatul. Fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai, in medie, 21 de ani, daca ar fi renuntat la acest viciu.

Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare – 50%, cancerul – 40% si afectiuni ale aparatului respirator. in fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul.
Fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% din femei, lucru care situeaza tara noastra in primele 10 tari din Europa in privinta numarului de fumatori.

O jumatate dintre romani au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani si alti 33% au inceput sa fumeze intre 20 si 25 de ani, releva statisticile. in ultimii 15 ani, prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere.

Principalele riscuri asociate fumatului sunt accidentele cardiovasculare, principala cauza de mortalitate la nivel mondial, dar si accidentele cerebrovasculare, a doua cauza de mortalitate in lume. Fumatul este, de asemenea, asociat cu cancerul de plamani, de stomac, insa poate afecta orice organ al corpului uman.

Nefumatorii expusi unui mediu in care se fumeaza, asa numitii fumatori pasivi, au, de asemenea, un risc ridicat de a dezvolta boli asociate fumatului. Aproximativ 33.000 de fumatori pasivi din SUA si 20.000 din Uniunea Europeana mor in fiecare an din aceasta cauza. La fumatorii pasivi, creste cu 60% riscul de boli cardiovasculare, dar si diferite modificari la nivelul sistemului circulator.

Parintii care fumeaza isi expun copiii unor riscuri numeroase. Peste 700 de milioane de copii din intreaga lume, adica aproximativ o jumatate din numarul total al acestora, sunt fumatori pasivi, ceea ce duce la cresterea riscului de astm sau al altor afectiuni.

Mamele care fumeaza in timpul sarcinii contribuie la cresterea riscului de aparitie a problemelor dupa nastere, a problemelor respiratorii, a sindromului mortii infantile, a dezvoltarii mai lente a copilului.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate