Tehnică în valoare de patru milioane dolari pentru laboratoarele INSP, donate de Coreea de Sud

0
204

Patru milioane de dolari este valoarea echipamentelor donate de Coreea de Sud pentru modernizarea laboratoarelor Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă susținute de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății și Excelența Sa, RIM Kap-soo, ambasador al Republicii Coreea în România, la sediul C.N. Unifarm, eveniment transmis LIVE de Sănătatea TV:

„Ne bucurăm că şi noi, la rândul nostru, am putut să ajutăm prietenii sud-coreeni în timpul pandemiei oferindu-le vaccinurile de care aveau nevoie în acea perioadă.(…) Donaţia generoasă a Guvernului sud-coreean poate să schimbe rapid faţa sistemului de sănătate publică din România. (…) (Echipamentele) merg către laboratoarele Institutului Naţional de Sănătate Publică, care are câteva filiale în ţară – Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Târgu-Mureş, Galaţi şi Craiova”, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Îmi face o deosebită plăcere să mă aflu astăzi aici la ceremonia de predare-primire a echipamentelor medicale din partea Guvernului Republicii Coreea către Guvernul României. Toate aceste echipamente au fost livrate. În acelaşi timp, este o continuare a cooperării în domeniul sănătăţii între cele două ţări, care a început cu sprijinul României oferit ţării mele în cele mai dificile momente”, a transmis, la rândul său, ambasadorul Republicii Coreea în România, Rim Kap-soo, referitor la cooperarea cu România și în domeniul sănătăţii.

Directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a explicat că echipamentele permit extinderea şi perfecţionarea analizelor privind substanţele chimice şi microorganismele din apă, alimente, cosmetice dar şi diagnosticul epidemiologic. De asemenea, se va înfiinţa primul laborator de tutun din România:

„Pentru Institutul Naţional de Sănătate Publică cea mai generoasă donaţie de-a lungul istoriei sale. Această donaţie constă în 81 echipamente de laborator în valoare totală de aproape patru milioane de dolari. (…)

Echipamentele donate vor fi utilizate în scopul modernizării laboratoarelor de sănătate publică de mediu şi cele de diagnostic epidemiologic, contribuind în acest fel la supravegherea sănătăţii populaţiei în raport cu mediul, dar şi la supravegherea bolilor transmisibile. (…)

Prin echipamentele care vor ajunge în laboratoarele de mediu vom extinde şi perfecţiona determinarea privind substanţele chimice, dar şi microorganismelor din apă, alimente, cosmetice”, a explicat reprezentantul instituției amintite.

INSP va beneficia și de primul laborator din România de analiză a tutunului, ce va funcţiona în Bucureşti

„În primă etapă, acest laborator va dezvolta metodele de măsurare a emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon. Ulterior, ne propunem şi monitorizarea în special a efectelor noilor produse din tutun şi a celor conexe asupra corpului uman, în special cele carcinogene, mutagene şi toxice. (…)

Până acum, pentru testările pe care trebuia să le facem trebuia să apelăm la laboratoare de acest tip din alte state europene. (…)

Laboratorul va fi funcţional cel mai probabil la anul, deoarece instalarea echipamentelor este de durată. Aceste echipamente trebuie să funcţioneze în anumite condiţii de temperatură şi umiditate care trebuie menţinute permanent. De asemenea, va trebui să validăm metodele, să instruim personalul, aspecte de care ne vom preocupa în acest an”, a anuțat directorul general al INSP.

Articolul precedentÎncepe construcția Centrului de Mari Arși de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București
Articolul următorMinistrul Sănătății: „Peste 1.700 urgenţe anul trecut, majoritatea tineri. (…) Au fost poate mai mulţi, dar faptul că această activitate de deţinere şi consum de droguri poate fi incriminată, câteodată poate să creeze anumite reticenţe în a te prezenta la medic”