Ministrul Sănătății: „Peste 1.700 urgenţe anul trecut, majoritatea tineri. (…) Au fost poate mai mulţi, dar faptul că această activitate de deţinere şi consum de droguri poate fi incriminată, câteodată poate să creeze anumite reticenţe în a te prezenta la medic”

0
285

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat, miercuri, că în cursul anului anterior s-au înregistrat peste 1.700 urgenţe medicale pe fondul consumului de droguri, majoritatea pacienţilor fiind tineri; referindu-se la amploarea problemei, acesta a precizat că priveşte cu „precauţie” datele, în contextul în care deţinerea şi consumul de droguri sunt incriminate ceea ce provoacă reticenţe în ceea ce priveşte prezentarea la medic.

„Au fost peste 1.700 urgenţe anul trecut, majoritatea au fost tineri. (…) Au fost poate mai mulţi, dar faptul că această activitate de deţinere şi consum de droguri poate fi incriminată, câteodată poate să creeze anumite reticenţe în a te prezenta la medic. Sunt şi câteva decese înregistrate din cauza consumului de droguri. (…)

 Aparent, a scăzut cu un mic procent numărul de urgenţe în 2022, sigur, au fost anii pandemici, e greu să faci o corelaţie. Dar o politică pe termen lung pentru prevenţia utilizării de droguri cred că este o politică raţională; asta nu înseamnă că nu trebuie să le oferi soluţii de tratament, de dezintoxicare dar prevenţia este clar importantă”, a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, spitalele de psihiatrie tratează pacienții cu o intoxicaţie acută provocate de diverse substanţe psiho-active unde li se oferă servicii de dezintoxicare şi consiliere psihologică:

„Nu este vorba doar de administrarea unui tratament, este vorba de un proces; în procesul acesta trebuie integrată şi familia persoanei respective, pentru că evitarea drogurilor trebuie să reprezinte un proces în care sunt implicaţi medici, autorităţi de alte tipuri şi, neapărat, familia.

De multe ori familia este şi ea o victimă a consumului de droguri, pentru că persoanele care consumă droguri generează drame. Aţi văzut ce s-a întâmplat în urmă cu câteva zile. Au fost, pe de o parte, victimele incidentului produs – nişte tineri de o vârstă similară cu vârsta celui care a produs acest accident. (…) Pe de altă parte, gândiţi-vă poate şi la acest tânăr care, din păcate, de mulţi ani utilizează droguri şi cred că implicarea, supravegherea din partea familiei, neoferirea de resurse cu care să îşi procure aceste substanţe cred că ar trebui luată în considerare”, a transmis Alexandru Rafila.

Articolul precedentTehnică în valoare de patru milioane dolari pentru laboratoarele INSP, donate de Coreea de Sud
Articolul următorAnchete și la SJU Târgu Jiu după ce o pacientă în travaliu a fost operată de hernie abdominală