Dupa ce a fost dezbatuta si contestata in nenumarate randuri, taxa clawback a fost din nou modificata de catre Guvern.

Formula de calcul a taxei impusa producatorilor de medicamente care primesc bani publici va tine cont, de acum si de cota de piata a fiecarui producator, a anuntat Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, intr-un interviu la postul public de televiziune.

„Finantarea se face la nivelul pretului si atunci cand se depaseste plafonul inseamna ca cineva trebuie sa finanteze. Daca nu am lua in calcul toate elementele pretului, inclusiv TVA-ul, ar insemna sa venim cu bani din alta parte, iar ce se depaseste fata de buget se acopera din aceasta taxa”, a adaugat Gheorghe Ialomitianu.

Pana in prezent, taxa clawback a fost calculata in raport cu consumul total de medicamente.

Potrivit noilor schimbari, cota de piata va conta pentru doua treimi din taxa. O treime va fi in functie de cresterea vanzarilor.

Modificarea vine in contextul in care Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu a depus un amendament la proiectul legii privind taxa clawback, intrucat atat producatorii de medicamente cat si pacientii si-au aratat nemultumirea fata de reglementarea taxei.

Daca producatorii ar retrage de pe piata produsele ieftine, atunci pacientii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru medicamente.