Ţarile din estul Uniunii Europene se confrunta cu grave probleme in ceea ce priveste sistemul de sanatate. Astfel ca masurile de austeritate din fostele state comuniste, membre ale Uniunii Europene au ingreunat povara de pe umerii medicilor, slab platiti si suprasolicitati. Aceasta situatie a dus la masuri extreme, cum ar fi demisiile in masa ale medicilor din Slovacia.

in urma protestelor medicilor, guvernul slovac a hotarat sa se intruneasca in data de 7 decembrie 2011 pentru a discuta ridicarea starii de urgenta, dupa ce s-a ajuns la un acord cu medicii grevisti. Totodata trei sferturi dintre protestatari au acceptat sa revina la serviciu, dupa ce li s-a majorat salariul cu 40%. Pe de alta parte Cehia a trimis in ajutorul Slovaciei circa 30 de medici militari, in timp ce spitalele din Polonia si Austria s-au pregatit sa primeasca pacienti slovaci.

De asemenea o situatie similara cu cea a Slovaciei se poate intampla si in Ungaria, de aceea seful Camerei Medicilor din Ungaria le-a cerut medicilor sa nu se duca la munca in Slovacia, din solidaritate cu colegii grevisti. Totodata Federatia ungara a medicilor stagiari strange scrisori de demisie din partea membrilor pentru a le inainta guvernului in data de 31 decembrie daca nu li se va imbunatati situatia.

in ceea ce priveste Romania, Colegiul Medicilor a atras atentia asupra faptului ca medicii romani au ajuns la limita epuizarii si a suportabilitatii si ca ar putea urma exemplul slovac. De asemenea Bulgaria se confrunta cu o situatie asemanatoare. Bugetul pentru 2012 este cu mult mai mic fata de cat are nevoie sistemul de sanatate pentru a asigura securitatea pacientilor.