Numarul de cazuri de rubeola si rujeola intalnite in Romania a crescut semnificativ in decursul ultimului an, anunta intr-un comunicat Ministerul Sanatatii.

Astfel, in 2011 au fost confirmate aproximativ 3300 de cazuri de rujeola, comparativ cu 2010, cand au fost depistate 200 de cazuri. Cei mai multi pacienti au fost din judetele Bihor, Maramures, Salaj si Satu-Mare. De asemenea, cazurile de rubeola de anul acesta au crescut de aproape 3 ori fata de 2010, ajungand astfel de la 350 la 1064 cazuri de imbolnavire cu rubeola.

Principala cauza a imbolnavirilor este data de absenta vaccinarii la grupele de varsta predispuse la rubeola si rujeola, cuprinse in calendarul de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii. in anul 2010 comunitatile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinati, iar in 2011 infectia s-a extins si la copii nevaccinati din unitatile de invatamant prescolar si scolar.

Directiile de sanatate publica au pus in aplicare masuri de stopare a extinderii numarului de imbolnaviri cu rubeola si rujeola si au intervenit rapid in focarele de colectivitati prin intermediul vaccinarii suplimentare. in plus, Ministerul Sanatatii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare in toate colectivitatile cu risc de cumul de cazuri.