Suplimentele pentru sanatatea creierului pot contine ingrediente interzise, in supradoze – studiu

0
14

Cercetatorii americani au descoperit ca multe suplimente comercializate pentru sanatatea creierului pot contine piracetam, un ingredient care nu s-a dovedit eficient pentru prevenirea sau ameliorarea dementei sau a afectarii cognitive si nu este aprobat pentru vanzare in S.U.A.

intr-o analiza a cinci produse achizitionate online, specialistii americani au descoperit ca patru contin piracetam, uneori in cantitati periculos de mari. Al cincilea, care a fost etichetat si vandut ca piracetam, nu continea nicio cantitate detectabila de medicament. Administratia SUA pentru Alimente si Medicamente (FDA) a avertizat in februarie anul trecut ca asa-numitele suplimente pentru imbunatatirea cognitiva pot fi ineficiente, nesigure si ar putea impiedica pacientii sa obtina diagnosticul si tratamentul corect.

„Orice produse care contin medicamente neaprobate ar putea induce in eroare consumatorii sa creada ca exista astfel de terapii si sa-i impiedice sa acceseze terapii care sunt cunoscute ca ajuta in simptomele bolii, sau mai rau, deoarece unele tratamente frauduloase pot provoca rani grave sau chiar fatale”, a declarat comisarul FDA dr. Scott Gottlieb. in timp ce FDA nu a eliminat piracetamul, acesta este unul dintre ingredientele mai obisnuite si ingrijoratoare in suplimentele neautorizate pentru imbunatatirea cognitiva, noteaza cercetatorii in „JAMA Internal Medicine”.

Ad in title

 

Efectele secundare pot fi grave

 

Pentru studiu, dr. Pieter Cohen de la Hospital Primary Care din Massachusetts si colegii sai au cautat online suplimente cu piracetam in lista de ingrediente, apoi au cerut esantioane sa faca teste in laborator si sa vada cat contin din acel ingredient.

Zece probe de la patru producatori au fost testate. Cantitatea de piracetam continuta in dozele recomandate a variat intre 831 mg si 1.542 mg. in cele patru produse care contineau ingredientul, cantitatea de piracetam a variat de la 85% la 188% din cantitatea trecuta pe eticheta. in urma recomandarilor producatorilor, consumatorii ar putea fi expusi la cantitati cuprinse intre 831 mg si 11.283 mg piracetam pe zi, in functie de marca consumata, noteaza cercetatorii.

in Europa, unde piracetamul este prescris pentru tulburari, inclusiv dementa si deficienta cognitiva, comprimatele sunt de obicei de 800 mg sau 1.200 mg, iar dozarea zilnica tinde sa fie de la 2.400 mg la 4.800 mg, sustine echipa de studiu. in doze mai mici decat au gasit cercetatorii in unele suplimente disponibile la vanzare in S.U.A., efectele secundare ale piracetamului includ anxietatea, insomnia, agitatia, depresia, somnolenta si cresterea in greutate, scriu autorii. Efectele secundare pot fi mai grave la doze mai mari, desi nu se cunosc riscurile exacte. Echipa care a realizat studiul precizeaza ca toti consumatorii ar trebui sa renunte la suplimentele cu piracetam, avand in vedere lipsa dovezilor ca ajuta cunoasterea si potentialele efecte secundare daunatoare.

„Clinicienii ar trebui sa sfatuiasca pacientii ca suplimentele comercializate ca potentiatori cognitivi pot contine medicamente interzise in doze supraterapeutice”, avertizeaza autorii studiului.

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu