8876 de candidati s-au inscris in examenul de Rezidentiat 2019. Absolventii care trec pragul de 60% din punctajul maxim pe domeniu, pe tara, au locul asigurat

0
29

8 876 tineri absolventi ai universitatilor de medicina si farmacie (6283 medicina, 1740 medicina dentara, 853 farmacie) au depus dosarele pentru participarea la examenul de Rezidentiat din acest an. Ei candideaza pe un numar de 4710 locuri si posturi pe cele 3 domenii de pregatire (3960 locuri si posturi la domeniul medicina, 398 medicina dentara si 256 farmacie si 96 locuri pentru ministerele cu retea sanitara proprie – MApN, Ministerul Justitiei si MAI). 

Pentru aceasta sesiune, Ministerul Sanatatii a suplimentat cu 558 numarul posturilor si locurilor pe domeniul medicina, fata de numarul de absolventi. 

in plus, centrele universitare au anuntat ca sunt gata sa suplimenteze numarul de rezidenti, masura discutata in cadrul unei videoconferinte organizate de ministrul Sanatatii, Victor Costache, si de echipa Ministerului Sanatatii.

La videoconferinta au participat rectorii si prorectorii universitatilor de medicina si farmacie care fac parte din Comisia Centrala de organizare a concursului de intrare in Rezidentiat, dar si din comisiile locale, reprezentatii Prim-ministrului Romaniei, reprezentantii Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Educatiei si Cercetarii.

in timpul intalnirii, toate comisiile locale de organizare a concursului au asigurat echipa de conducere a Ministerului Sanatatii ca nu exista disfunctionalitati in modul de desfasurare, conform metodologiei si cerintelor de concurs. De asemenea, reprezentantii centrelor universitare in care este organizat concursul au informat ca au capacitatea de a asigura suplimentarea numarului de rezidenti, in special pentru specialitatile deficitare.

“Anul acesta nu schimbam regulile in timpul jocului, dar ne dorim ca toti absolventii care reusesc sa treaca pragul de 60 la suta din punctajul maxim pe domeniu, pe tara, sa fie admisi, in conditiile in care resursa umana este deficitara. Vom gasi solutii pentru acesti tineri, asa cum a asigurat si prim-ministrul, si am cerut departamentelor de specialitate din cadrul ministerului sa prezinte o analiza in acest sens, inclusiv pe criterii demografice pentru a putea lua decizii privind repartizarea pe centre universitare a viitorilor rezidenti. Dupa concurs, vom discuta impreuna, toti cei implicati, si masurile care trebuie luate pentru imbunatatirea acestui concurs in anii care urmeaza“, a spus ministrul Costache in timpul videoconferintei.

Ministerul Sanatatii va organiza duminica, 8 decembrie 2019 concursul de intrare in Rezidentiat in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie si, la fel ca in anii trecuti, concursul se va desfasura in 6 centre universitare: Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara, dupa aceeasi metodologie, pe o durata de 4 ore, sub forma de test-grila cu 200 de intrebari.

 

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu