Mai mult de jumatate dintre nasterile din Romania sunt prin cezariana

0
37

Romania este pe primul loc in Europa in privinta proportiei nasterilor prin cezariana din totalul nasterilor din tara. Mai mult de jumatate dintre nasteri au loc prin cezariana. Este semnalul de alarma tras de senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sanatate publica din Senat.

„Noi am trecut peste o perioada de 40 de ani, s-au facut foarte multe abuzuri, dar odata cu anul 1990 aceasta practica – naşterea prin cezariana – a inceput procentual sa tot creasca, in aşa fel incat, pe ultima statistica de anul trecut, rata naşterilor prin cezariana a depaşit 60%, ceea ce este un semnal de alarma pentru toţi – medici, pacienţi, autoritaţi, cat şi organisme internaţionale care ne monitorizeaza”, a declarat senatorul, in cadrul dezbaterii ”Strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii naturale si a managementului cezarienelor in Romania”, organizata la Parlament.

Daca in tarile din vestul Europei ponderea cezarienelor in totalul nasterilor este undeva in jurul valorii de 30%, in tarile din estul Europei proportia este mai mare. ”Dar Romania, de departe, este campioana. Nu este un lucru pozitiv”, a spus oficialul.

Rata de cezariene in Romania este de 53,68%, potrivit celor mai recente date de la Școala Nationala  de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, citat de prof. dr. Radu Vladareanu, presedintele Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

Printre masurile propuse de el pentru inversarea acestui trend se numara limitarea sau chiar interzicerea chemarii ginecologului in afara programului pentru ca pacientele a caror sarcina a urmarit-o sa poate naste cu el.

”E o reminiscenta de acum 60 de ani, care nu mai are ce sa caute. Acel doctor de garda, sta dimineata la spital, dupa-amiaza merge la cabinet si vine noaptea la spital sa asiste o gravida. Este ilegal si, impreuna, trebuie sa renuntam la acest sistem”, a spus prof. dr. Vladareanu.

Astfel, gravidele pot ”naste cu garda, seful garzii este echivalent cu seful de sectie”, a adaugat el.

 

Deficitul de cadre, unul dintre factori

 

Consilierul de stat din cadrul Administratiei Prezidentiale, conf. dr. Diana Paun, a pus cresterea numarului de cezariene pe seama mai multor factori, printre care si deficitul de cadre si a pledat pentru o colaborare intre toti actorii implicati.

”Deficitul de medici, atat in specialitatea obstetrica-ginecologie, cat si in general, dar si deficitul de personal medical – asistenti medicali de specialitate si moase – in special in mediul rural, lipsa de informare a viitorilor parinti, dar si alti factori contribuie la aceste statistici, nu de putine ori cu riscuri pentru sanatatea mamei si a nou-nascutului. Din nefericire, sanatatea mamei si a nou-nascutului a reprezentat o arie la care tara noastra a inregistrat deficiente. Și cand afirm acest lucru ma refer la alti indicatori deficitari, precum mortalitatea infantila, mortalitatea materna si rata avorturilor, in special la minore. in vreme ce alte state au facut progrese remarcabile, tara noastra trebuie sa depuna inca eforturi mari in aceasta directie”, a spus ea.

 

Anomalie in privinta decontarilor de catre CNAS

 

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurari de Sanatate, Adela Cojan, a afirmat ca, in privinta decontarilor de catre CNAS a nasterilor, exista o anomalie.

”Casa plateste mai multi bani pentru cezariene (…). Pentru ca mecanismul de plata se refera la inmultirea unui tarif pe caz ponderat cu un indice de complexitate a cazurilor – si este mai complexa cezariana decat nasterea naturala – in felul acesta decontam 2.700 de lei pentru operatia cezariana si 1.600 de lei pentru nasterea naturala”, a declarat Cojan in conferinta ”Strategii si politici publice pentru sprijinirea nasterii naturale si a managementului cezarienelor in Romania”, organizata la Parlament.

Ea a subliniat ca Romania are indicatorii de natalitate şi de mortalitate infantila cei mai slabi din Europa.

Potrivit datelor publice actuale, in 2018, numarul total al nasterilor din Romania a fost de 158.512, dintre care 87.526 prin cezariana. Cu un an inainte, din 162.470 de nasteri naturale, 86.231 au fost prin cezariana.

 

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu