Procent mare al romanilor tineri diagnosticati cu HIV in 2018. Media la categoria de varsta 15-24 de ani este peste media Uniunii Europene

0
29

Procentul tinerilor cu varste intre 15 si 24 de ani diagnosticati cu HIV in 2018 in Romania este de 15% din numarul total al cazurilor noi. Rata este cu 4 la suta mai mare decat media din Uniunea Europeana (UE) si Spatiul Economic European (SEE).  De altfel, tara noastra este printre cele cinci state din UE/SEE in care cel putin 30% dintre persoanele nou diagnosticate au sub 30 de ani. 

Informatiile fac parte din raportul anual „HIV/AIDS surveillance in Europe” realizat de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si Biroul pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Documentul precizeaza ca, in 2018, in Romania au fost diagnosticate cu HIV 669 de persoane, dintre care 498 au fost barbati. 

La nivelul UE/SEE, sexul intre barbati ramane modul predominant de transmitere a HIV, reprezentand 40% (10415) din toate noile diagnostice HIV in 2018. Sexul dintre barbati si femei este al doilea mod de transmitere cel mai frecvent raportat in UE/SEE, reprezentand 33% (8580) din diagnosticul HIV. in Romania, principala cale de transmitere a virusului a fost reprezentata de relatiile sexuale heterosexuale, la fel ca in alte noua tari din Uniunea Europeana (UE) si Spatiul Economic European (SEE). De altfel, numarul de infectii raportate in urma relatiilor sexuale heterosexuale este in crestere in Romania, Bulgaria si Lituania. in plus, raportul precizeaza ca se observa si o tendinta in crestere a cazurilor de transmitere in randul barbatilor care fac sex cu alti barbati. Cresteri substantiale ale numarului de cazuri in aceasta privinta au fost raportate in ultimii ani Romania, Bulgaria, Cipru, Islanda, Malta, Polonia si Slovacia.

 

142.000 de persoane infectate cu HIV in Regiunea Europeana OMS

 

„Infectia cu HIV continua sa afecteze sanatatea si bunastarea a milioane de oameni din Regiunea Europeana OMS (n.red.: 41 de tari) si reprezinta o problema serioasa de sanatate publica, in special in zona centrala si de est a Regiunii. Aproape 142000 de persoane au fost diagnosticate cu infectie HIV in 2018. 

Rata noilor diagnostice creste mai rapid in partea centrala a Regiunii decat in ​​orice alta parte a Regiunii Europene a OMS, cu o diferenta puternica de gen si cresteri foarte puternice in randul barbatilor (atat barbati care fac sex cu alti barbati, cat si barbati heterosexuali), comparativ cu o rata destul de stabila printre femei. Transmiterea sexuala depaseste toate celelalte tipuri de transmisie in toate tarile, sexul intre barbati fiind modul de transmitere predominant in 12 din cele 15 tari din centru si cu o transmitere pe cale heterosexuala predominanta in alte trei tari”, se mai precizeaza in raportul OMS.

Documentul constata cu ingrijorare ca se mentine tendinta de diagnosticare tarzie a cazurilor, cu 53 la suta dintre infectii raportate intr-un stadiu avansat.

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu