Romanii traiesc, in medie, cu aproapesase ani mai putin decat media UE – raport al Comisiei Europene

0
32

Speranta de viata in Romania este printre cele mai scazute din UE si, desi a crescut din 2000, ramane cu aproape sase ani sub media UE.  Este semnalul de alarma tras de Comisia Europeana intr-un raport privind starea sanatatii in Uniunea Europeana.

”Mortalitatea evitabila ridicata si numarul mare de decese din cauze care pot fi tratate indica faptul ca trebuie imbunatatit modul de abordare a factorilor de risc si ca ar trebui sporita eficacitatea serviciilor de asistenta medicala. Speranta de viata la nastere variaza substantial in functie de gen si de educatie. De exemplu, barbatii cu cel mai inalt nivel de educatie traiesc cu zece ani mai mult decat cei cu cel mai mic nivel de educatie”, se arata in raport.

Potrivit Comisiei, factorii de risc comportamentali, precum alimentatia nepotrivita si lipsa activitatii fizice, reprezinta o amenintare la adresa sanatatii populatiei.

Uniunea subliniaza ca rata obezitatii in randul copiilor este in crestere, dar si ca rata fumatului si a consumului excesiv de alcool este la un nivel ridicat.

 

Cheltuielile cu sanatatea, lmult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE

 

Cheltuielile in ceea ce priveste sanatatea au atins un nivel minim istoric si sunt mult sub nivelul celor din oricare alta tara din UE, atat pe cap de locuitor, cat si ca procent din PIB (5,2 % din PIB in 2017 fata de media UE de 9,8 %), potrivit documentului. ”Subfinantarea sistemului submineaza capacitatea Romaniei de a raspunde nevoilor actuale ale populatiei. Va fi din ce in ce mai dificil sa se raspunda acestor nevoi pe masura ce populatia imbatraneste, iar baza de resurse se diminueaza”, afirma Comisia. in plus, asistenta primara si comunitara sunt in continuare subdezvoltate.

”Ineficienta serviciilor de sanatate, inclusiv oferta excedentara de paturi de spital, subdezvoltarea chirurgiei ambulatorii si integrarea deficitara a serviciilor de asistenta accentueaza aceasta situatie”, mai atrag atentia autorii raportului.

 

Finantarea cheltuielilor in domeniul sanatatii

 

Cea mai mare parte a cheltuielilor din domeniul sanatatii este finantata din fonduri publice (79 %), insa cota cheltuielilor suportate „din buzunar” (aproximativ 20 %) poate fi substantiala, in special pentru categoriile vulnerabile. Cea mai mare parte a cheltuielilor „din buzunar” se refera la produsele farmaceutice. Pe langa costuri, distributia inegala a serviciilor medicale si a lucratorilor din domeniul sanatatii ridica obstacole in calea accesului la ingrijire medicala, in special pentru cei care locuiesc in zonele rurale, transmite Comisia Europeana.

”Lacunele actuale in ceea ce priveste acoperirea demografica pe care o au asigurarile sociale de sanatate lasa, de asemenea, anumite grupuri expuse, cum ar fi persoanele fara carte de identitate (cu impact disproportionat asupra populatiei rome), persoanele fara venituri care nu sunt inregistrate in sistemul de prestatii sociale sau cele din economia informala care nu isi declara veniturile”, se adauga in document.

 

Forta de munca in sanatate

 

Deficitul de forta de munca in domeniul sanatatii ramane critic, numarul de medici si de asistente medicale fiind printre cele mai scazute din Europa, atrage atentia Comisia. „Nu exista o evaluare sistematica a performantelor si, in general, nu exista transparenta. S-au facut schimbari frecvente la in structurile de conducere, cu peste 12 ministri ai sanatatii in zece ani, precum si schimbari frecvente de management la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Toate acestea submineaza stabilitatea, coordonarea si progresul reformelor”m se adauga in text.

 

 

Articolul precedentConf. dr. Diana Paun: Plasarea reala a pacientului in centrul sistemului de sanatate nu se poate face decat prin implicarea reala a pacientului in luarea deciziilor
Articolul următorTratamentul imediat dupa nastere imbunatateste sistemul imunitar al copiilor cu HIV – studiu