Suplimentele care contin ulei de peste cu Omega-3 pot creste vigilenta unora dintre copiii cu ADHD, dar pot avea nocive in cazul altora – studiu

0
41

Suplimentele care conţin ulei de peşte cu Omega-3 EPA (Acid eicosapentaenoic) pot avea beneficii in cazul copiilor care sufera cu ADHD, dar numai daca acestia au niveluri scazute de Omega-3 in sange. in caz contrar, fie nu au niciun efect, fie au efecte nocive. in aceste conditii, cercetatorii au avertizat parinţii ca nu ar trebui sa le administreze copiilor suplimente cu ulei de peşte fara sa se consulte cu un medic in prealabil, precizand ca nivelurile de Omega-3 pot fi verificate cu ajutorul unei analize de sange.

Descoperirile facute de o echipa de cercetatori din Marea Britanie şi Taiwan, care a condus teste clinice controlate cu placebo la care au participat 92 de copii cu varste intre 6 si 18 ani, sugereaza ca o abordare de tipul „tratament personalizat” sa fie adoptata atat in acest caz, cat şi in cazul altor afecţiuni psihiatrice.

Copiii, toti diagnosticati cu ADHD, au primit fie o doza mare de acid gras Omega-3 EPA, fie o substanţa placebo, timp de 12 saptamani.
Rezultatele au aratat ca s-au inregistrat imbunataţiri in cazul copiilor care prezentau cele mai scazute niveluri de EPA in ceea ce priveşte atenţia şi vigilenţa dupa ce le-au fost administrate suplimentele cu Omega-3.

insa, in cazul copiilor cu niveluri normale de EPA, suplimentele de Omega-3 nu au adus nicio imbunataţire, iar in cazul celor cu un nivel ridicat de EPA, suplimentele au avut efecte negative, cu simptome de impulsivitate.
„Suplimentele de Omega-3 şi-au dovedit eficienţa doar la copiii care au niveluri scazute de EPA in sange, ca şi cum administrarea ar veni in completarea acestui nutrient important”, a explicat Carmine Pariante, profesor la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţe de la King’s College, Londra, unul dintre conducatorii studiului.
ADHD este o tulburare de tip neurologic care afecteaza un procent cuprins intre 3% – 7% din populaţia globului. Simptomele includ probleme de atenţie şi impulsivitate care pot cauza dificultaţi in activitatea academica şi relaţiile interpersonale.


 

Articolul precedentIasi: Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani
Articolul următorOMS: Aproape 80% dintre adolescentii romani nu fac suficienta miscare