Colegiul Pacientilor: Lipsa de informare a populatiei, printre factorii ce favorizeaza consumul exagerat de antibiotice in Romania

0
53

Lipsa de informare a populatiei privind antibioticele, accesul facil la aceasta categorie de medicamente prin nerespectarea normelor de eliberare a lor, dar si prescriere de antibiotice cu spectru larg de actiune fara o antibiograma se numara printre factorii care favorizeaza consumul exagerat de antibiotice in Romania. Este semnalul de alarma tras de Asociatia Colegiul Pacientilor in contextul Saptamanii mondiale a constientizarii importanţei antibioticelor.

 

Apelul Colegiului Pacientilor catre Ministerul Sanatatii

 

in aceste conditii, Colegiul Pacientilor cere Ministerului Sanataţii sa implementeze o serie de masuri de promovare a utilizarii judicioase a antibioticelor.

Eliminarea restricţiilor de plafon pentru testarile bacteriologice şi analize de laborator, cu efect imediat

Instruirea cadrelor medicale privind recomandarea si tratarea cu antibiotice

Creşterea gradului de conştientizare şi inţelegere a efectelor rezistenţei la antibiotice in randul populaţiei (evitarea automedicaţiei, prevenirea infecţiilor).

”De cand sunt utilizate, antibioticele au salvat milioane de vieţi si ne dorim sa le folosim in continuare. Daca nu vor fi luate urgent masuri de stopare a utilizarii irationale, sanatatea şi viaţa oamenilor vor fi puse in pericol”, se arata intr-un comunicat al Colegiului Pacientilor.

 

Saptamana mondiala a constientizarii importanţei antibioticelor

 

Mesajul vine in contextul in care este marcata Saptamana mondiala a constientizarii importanţei antibioticelor, o actiune desfasurata la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Mesajul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru anul 2019 se refera la abordarea ”One Health” care integreaza programele si activitatile din domeniul sanatatii umane, veterinare si de mediu care sa reduca si sa previna raspandirea rezistentei la antibiotice si care afecteaza activitatile umane la nivel global.

Potrivit celui mai recent raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), Romania ramane pe primele locuri in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul total de antibiotice si consumul de antibiotice fara prescriptie medicala.

Cele mai frecvente bacterii rezistente sunt in acest moment: Pseudomonas aeruginoasa rezistente la piperacilina/tazobactum, la aminoclicozide, carbapeme, Staphylococcus aureus rezistent la meticilina(MRSA), Streptococcus pneumoniae rezistent la penicilina.

Articolul precedentIasi: Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani
Articolul următorOMS: Aproape 80% dintre adolescentii romani nu fac suficienta miscare