Iasi: Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani

0
54

Doi pacienti care sufereau de afectiuni oculare grave au beneficiat de cornee prelevata la inceputul acestei saptamani de la o persoana aflata in moarte cerebrala la Spitalul Judeţean Bacau.

Jurnalistii SanatateaTV.ro va vor prezenta imagini filmate in exclusivitate cu ceea ce a presupus aceasta prelevare de organe.

Şefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului ”Sfantul Spiridon” din Iaşi, Camelia Bogdanici, a declarat pentru Agerpres ca beneficiarii transplanturilor sunt doua persoane, in varsta de 46 şi, respectiv, 47 de ani, care de mai mulţi ani sufereau de afecţiuni oculare grave.
„Beneficiari sunt un pacient in varsta de 46 de ani, din judeţul Vaslui şi o pacienta de 47 de ani, din Bacau. Pacientul avea sechele dupa un traumatism ocular vechi la nivelul ambilor ochi, la unul dintre ei din 2007, la celalalt din 2014. Practic, in timp şi-a pierdut ambii ochi. Pacienta sufera de o distrofie corneana la ambii ochi, cu risc de perforare la ochiul la care s-a facut astazi transplantul. Postoperator ambii pacienţi sunt bine”, a explicat Carmen Bogdanici.
Acest transplant a fost posibil dupa ce in urma cu doua zile familia unui tanar din Bacau aflat in moarte cerebrala a fost de acord cu prelevarea de organe, ţesut osos şi tendon. Aceasta intervenţie a fost efectuata la Spitalul Judeţean Bacau, de o echipa condusa de medicii Georgel Dahnovici şi Bianca Purcarin. Pentru efectuarea transplantului renal şi hepatic s-au facut operaţii de transplantat in cursul nopţii de luni spre marţi. Rinichii au fost transplantaţi la Centrul Regional de Transplant Renal unor pacienţi in varsta de 57 de ani, din judeţele Vaslui şi Iaşi. Ficatul a fost transplantat unei femei de 44 de ani, din Tecuci, care in luna februarie a fost diagnosticata cu ciroza biliara primitiva. Ţesutul osos şi tendonul au fost transportate la Bucureşti pentru transplantare. 

Articolul precedentMulte persoane cu boli cronice nu sunt constiente de necesitatea vaccinarii. Ce propun reprezentantii pacientilor cu astfel de afectiuni
Articolul următorColegiul Pacientilor: Lipsa de informare a populatiei, printre factorii ce favorizeaza consumul exagerat de antibiotice in Romania