Peste 8.000 de romani mor anual din cauza fibrilatiei atriale. Metoda simpla prin care poate fi descoperita afectiunea

0
88

Fibrilaţia atriala este o tulburare de ritm cardiac, care face ca inima sa pulseze neregulat. Anual, 8.200 de romani mor in urma unui accident vascular cerebral provocat de fibrilatia atriala, potrivit datelor Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP), care anunta ca afectiunea poate fidescoperita extrem de usor. Cea mai simpla modalitate de a detecta tulburarile de ritm cardiac, aşa cum este si fibrilaţia atriala, este printr-o simpla verificare a pulsului. 

„Daca este netratata, in atrii se formeaza nişte cheaguri care pot pleca de acolo şi ajung in circulaţie şi pot obtura un vas, producand o embolie, iar daca este tratata necorespunzator, adica daca se folosesc anticoagulante in cantitate insuficienta, cheagurile persista, iar daca sunt in cantitate mai mare, avem un accident vascular cerebral hemoragic”, explica Paul Istratescu, medic Serviciul de Ambulanţa Bucureşti – Ilfov. 

Din aceste motive, ANPP a lansat campania de conştientizare „Cunoaşte-ţi pulsul in fiecare zi şi salveaza inima de aritmii!”, in contextul in care peste 200.000 de cazuri unice cu fibrilaţie atriala s-au inregistrat in spitalele din Romania in decursul unui an.

„Asociaţia Naţionala pentru Protecţia Pacienţilor se alatura campaniei internaţionale lansate de AF Association sub denumirea „Detect, Protect, Correct and Perfect”, care işi propune educarea publicului cu privire la detectarea cu uşurinţa a fibrilaţiei atriale printr-o simpla verificare a pulsului, fapt ce poate preveni accidentul vascular cerebral”, au declarat reprezentanţii asociaţiei, potrivit Agerpres.

„Pacienţii cu fibrilaţie atriala au un risc de 5 ori mai mare de a dezvolta accident vascular cerebral (AVC) daca nu este diagnosticat şi tratat la timp. Prevenirea factorilor de risc vascular poate reduce cu 80% producerea unui AVC. Exista tratamente de prevenţie a AVC pe fond de fibrilaţie atriala, mai ales cu noile generaţii de anticoagulante, care nu mai necesita monitorizare permanenta. Prin aceasta prevenţie reducem riscul de AVC la trei sferturi din pacienţii diagnosticaţi şi trataţi. Pacientul care face AVC, pe fond de fibrilaţie atriala, ramane cu deficite neurologice importante şi care dau dizabilitate/ invaliditate pe termen lung: invaliditate motorie şi cognitiva, depresie etc, inclusiv afectarea familiilor acestor pacienţi”, a declarat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, preşedintele Societaţii de Neurologie din Romania.

Articolul precedentMulte persoane cu boli cronice nu sunt constiente de necesitatea vaccinarii. Ce propun reprezentantii pacientilor cu astfel de afectiuni
Articolul următorColegiul Pacientilor: Lipsa de informare a populatiei, printre factorii ce favorizeaza consumul exagerat de antibiotice in Romania