Substanta folosita in cazul pacientei de la Floreasca, destinata doar dezinfectarii mainilor

0
122

Horaţiu Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanataţii, a explicat ca biocidul folosit pentru dezinfecţia tegumentara a femeii care a murit la Spitalul Floreasca era aprobat spre utilizare in Romania, dar era recomandat pentru dezinfectarea mainilor.

„Este un biocid care este aprobat pentru a fi folosit in Romania, dar este un biocid care se foloseşte pentru spalarea mainilor chirurgului şi a mainilor personalului. Nu este un biocit destinat dezinfecţiei tegumentare a pacientului. (…) Nu avem o explicaţie pentru ce a fost folosita aceasta substanţa, deoarece am controlat şi Spitalul Floreasca era dotat cu substanţele care erau necesare şi indicate in acest sens”, a spus oficialul la ieşirea de la Spitalul Floreasca.

Horaţiu Moldovan a mai declarat ca l-a intrebat pe managerul spitalului de ce nu a anunţat incidentul, raspunsul fiind ca dorit sa „declanşeze intai o ancheta interna”.

„Am vorbit cu managerul spitalului de mai multe ori pe parcursul acestei perioade, in ultimele zile, a fost participativ in general şi explicaţia pe care mi-a dat-o pentru ce nu a anunţat Direcţia Sanitara a Municipiului Bucureşti, Ministerul Sanataţii şi ANMCS-ul, acesta fiind un eveniment santinela care trebuia raportat, a fost ca a dorit sa declanşeze intai ancheta interna manageriala in cadrul Spitalului Floreasca, pentru a avea date mai complete pe care sa le comunice”, a mai spus secretarul de stat.

Oficialul a precizat ca in spitalele din Romania „protocoalele de anunţare a accidentelor” sunt respectate. „Eu, de cand sunt la Ministerul Sanataţii, primesc rapoarte aproape zilnic despre evenimente care se intampla in toata ţara”, a afirmat Moldovan.

intrebat in ce stare se afla aparatul cu care trebuia sa se faca intervenţia, secretarul de stat a explicat ca acesta era „un aparat nou, intr-o stare perfecta de funcţionare”.

„Am solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din cadrul Ministerului Sanataţii sa studieze aparatul, dar atat cat l-am vazut noi, Corpul de control al ministerului, e un aparat nou, in stare normala de funcţionare”, a mai spus Moldovan. 

Articolul precedentAdultii care au suferit traume la nivelul genunchiului in tinerete prezinta un risc mai mare de a dezvolta artroza – studiu
Articolul următorCercetatorul chinez implicat in experimentul bebeluşilor modificaţi genetic, condamnat la trei ani de inchisoare