Subprogram de diagnostic al tumorilor solide maligne, introdus de Guvern in Programul National de Oncologie

0
21

Un nou subprogram de diagnostic generic al tumorilor solide maligne este introdus de Guvern in Programul National de Oncologie, anunta Ministerul Sanatatii. De asemenea, pacientii cu leucemii acute vor putea beneficia atat de diagnosticare si tratament, cat si de monitorizarea corecta a bolii minime reziduale, s-a decis in urma sedintei de Guvern de astazi.

„Subprogramul derulat in cadrul Programului national de oncologie, respectiv <<Subprogramul de diagnostic generic al tumorilor solide maligne (sarcom Ewing si neuroblastom) la copii si adulti>> a fost introdus, printr-o Hotarare adoptata astazi de Guvern. Fondurile pentru finantarea serviciilor si tratamentului asigurate prin acest nou subprogram oncologic au fost asigurate cu ocazia rectificarii bugetare.

De asemenea, activitatea de monitorizare a bolii minime reziduale a bolnavilor cu leucemii acute prin imunofenotipare, examen citogeneric si/sau FISH si examen de biologie moleculara la copii si adulti va fi inclusa in cadrul Subprogramului de diagnostic imunofenotipic, citogenic si biomolecular al leucemiilor acute.”, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.

Ad in title

Tot in sedinta de astazi au fost aprobate mai multe masuri ce vizeaza derularea programelor nationale de sanatate pentru 2015 si 2016, printr-o Hotarare de Guvern.

„Noile reglementari rezolva o serie de probleme constatate in ceea ce priveste stabilirea unitatilor de specialitate care implementeaza programele nationale de sanatate publica, managementul listelor de prioritate a bolnavilor, modalitatea de acordare a serviciilor medicale, inclusiv prescrierea si eliberarea medicamentelor si/sau materialelor sanitare asigurate bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate curative, modalitatea de decontare a investigatiilor paraclinice de diagnostic a leucemiilor acute.” se mai precizeaza in acelasi comunicat.

Includerea unitatilor de specialitate in programele nationale de sanatate se va realiza pe baza unor criterii elaborate la propunerea comisiilor de specialitate ale Ministerului Sanatatii si a unei metodologii de selectie care se aproba prin normele tehnice, cu incadrare in limita fondurilor aprobate.

Bolnavii din cadrul programelor nationale de sanatate curative pot beneficia de acordarea de servicii medicale, inclusiv de prescrierea si eliberarea medicamentelor si/sau materialelor sanitare specifice, intr-o unitate sanitara in regim ambulatoriu/in spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale spitalicesti furnizate in regim de spitalizare continua intr-o alta unitate sanitara, daca unitatea sanitara la care pacientul este internat in regim de spitalizare continua nu poate acorda serviciile.

Bolnavii din cadrul programului national de oncologie beneficiaza de servicii medicale, inclusiv prescrierea si eliberarea medicamentelor asigurate, care pot fi acordate intr-o unitate sanitara in regim de spitalizare de zi, concomitent cu serviciile medicale furnizate in regim de spitalizare de zi in aceeasi unitate sanitara sau intr-o alta unitate sanitara, daca unitatea sanitara la care pacientul este internat in regim de spitalizare de zi nu poate acorda serviciile.

Pentru aceste situatii, serviciile asigurate sunt validate si decontate din bugetul programelor nationale de sanatate curative.

Probele pentru diagnosticarea si monitorizarea leucemiilor acute si a tumorilor solide care se recolteaza la furnizorii de servicii medicale ce acorda asistenta medicala spitaliceasca bolnavilor vor fi transmise la furnizorii de servicii medicale inclusi in subprogram pentru efectuarea acestora, insotite de referatul de solicitare.

Articolul precedentAmputatiile cauzate de diabet, o problema majora in Romania: peste 50% din totalul de amputatii se realizeaza la diabetici
Articolul următorCel mai important eveniment european al anului 2016 dedicat neuropatiei diabetice incepe astazi