Amputatiile cauzate de diabet, o problema majora in Romania: peste 50% din totalul de amputatii se realizeaza la diabetici

0
87

Afectarea sistemului nervos periferic, in cazul persoanelor cu diabet zaharat, adica neuropatia diabetica periferica, este cea mai frecventa complicatie la persoanele cu diabet, cu implicatii majore asupra calitatii vietii acestora.

Pierderea senzitivitatii nervoase specifice neuropatiei, la nivelul membrelor inferioare, coroborata cu o monitorizare deficitara pot face ca eventuale taieturi sau rani sa treaca neobservate, sa se infecteaze si sa evolueze in ulceratii, ajungand, in cazuri grave, la situatii in care amputarea tesutului afectat (deget sau picior) poate ramane unica solutie.

Peste 50% dintre amputatiile care se realizeaza in tara, se inregistreaza in randul romanilor cu diabet1. Din pacate, numarul amputatiilor asociate diabetului a crescut succesiv in perioada 2006-2010. Astfel, in 2010 s-au inregistrat 5.827 de astfel de cazuri, cu 41.32% mai mult decat in 2006, arata o analiza recenta.2

Riscul de amputatie in zona membrelor inferioare este de circa 20 de ori mai mare la o persoana cu diabet, fata de o persoana sanatoasa3. in cazul persoanelor cu diabet, riscul de a suferi o amputatie de-a lungul vietii este de circa 13.2% pentru cei care au diabet zaharat de tip 1, respectiv 5.5% pentru cei care au diabet zaharat de tip 2.4

in Romania mai mult de doua treimi (67.9%) dintre persoanele cu diabet au indicat si prezenta neuropatiei diabetice, conform unui studiu desfasurat pe un esantion de 25.000 de subiecti.5 Dintre acestia, 14.9% au raportat ulceratii, 4,6% prezentau gangrene, iar 3,6% aveau un istoric de amputatii.

Datele6 au mai aratat ca procentul pacientilor cu ulceratii a crescut odata cu varsta, cel mai scazut fiind observat la categoria 20-29 de ani (6,62%), iar cel mai ridicat, la categoria 80-89 de ani (17,68%).

Printre cauzele care stau la baza numarului ridicat de persoane cu diabet care se confrunta cu ulceratii la nivelul picioarelor si amputatii se numara diagnosticarea tarzie – consecinta a lipsei unui program eficient de screening pentru neuropatia diabetica, lipsa accesului la ingrijire de specialitate, asigurata de asistenti specializati in podiatrie sau podiatri, precum si o monitorizare necorespunzatoare.

Implementarea unui program de screening al neuropatiei diabetice este considerata o necesitate critica de catre specialisti, in vederea obtinerii unui diagnostic precoce al acestei complicatii. Testul de screening pentru neuropatie diabetica dureaza citeva minute si detecteaza posibilele pierderi ale sensibilitatii la nivelul picioarelor, ce pot produce ulterior complicatii severe. De aceea, persoanele care sufera de diabet ar trebui sa faca aceasta examinare la fiecare vizita, atrag atentia specialistii.

Importanta prezentarii la medicul curant odata ce au fost observate primele semne ale instalarii diabetului zaharat este esentiala in vederea asigurarii unui control eficient si a evitarii eventualelor complicatii care pot surveni.

Rezultatele unei cercetari7 au indicat ca in cazul consultarii medicului la peste doi ani de la aparitia primelor simptome de diabet frecventa neuropatiei diabetice a crescut cu 18,1%! in acelasi timp, comparativ cu pacientii care au fost consultati in interval de o luna, frecventa ulceratiilor a fost de 3.1 ori mai mare, a gangrenelor, de 2.7 ori mai mare, iar frecventa amputatiilor a fost de 2.4 ori mai ridicata.

Pe langa intensificarea eforturilor de diagnosticare precoce a neuropatiei diabetice, specialistii considera ca asigurarea ingrijirii podiatrice specifice este un alt element fundamental in vederea prevenirii evolutiei catre piciorul diabetic, a reducerii poverii amputatiilor determinate de diabet si pentru cresterea calitati vietii pacientilor.

in acest sens, prezenta specialistului podiatru in echipa multidisciplinara de ingrijire a persoanelor cu diabet devine o reala necesitate pentru abordarea eficienta a acestei patologii si a problemelor la nivelul picioarelor, atat din perspectiva examinarii complexe si a diagnosticarii, a preventiei, cat si din punct de vedere curativ.

Astfel, in competenta unui podiatru intra evaluarea factorilor de risc la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea de recomandari in acest sens, asigurarea tratamentului preventiv pentru piciorul diabetic, precum si a tratamentului specific piciorului diabetic (taierea unghiilor, inlaturarea bataturilor sau a tegumentului mort, tratament specific pielii uscate), operatiuni de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor si a ulceratiilor (sub indrumarea unui medic), tratamente conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, trimiteri la alte specialitati medicale (chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie, dermatologie, reumatologie).

Totodata, preventia complicatiilor diabetului zaharat – neuropatia diabetica, respectiv piciorul diabetic, presupune si o educatie corespunzatoare a pacientului, care trebuie sa isi supravegheze cu rigurozitate evolutia starii de sanatate. Medicii recomanda persoanelor cu diabet, expuse la aparitia acestor complicatii, cateva masuri preventive, care includ: monitorizarea nivelului glucozei din sange, analizarea picioarelor pentru preintampinarea aparitiei basicilor, a intepaturilor, taieturilor, umflaturilor si identificarea eventualelor leziuni care pot interveni, imbunatatirea nivelului de activitate fizica, conform recomandarii medicului curant, hidratarea pielii picioarelor, protejarea fata de temperaturi extreme sau evitarea pozitiilor corpului care ingreuneaza circulatia sangvina si vizitele frecvente la medic.8

Referinte:

1http://www.jrdiabet.ro/images/original_paper-sex_differences_in_lower_extremities_amputations_in_diabetic_patients-five_year_nationwide_follow_up_using_drg_data_in_romania.pdf

2,4 Veresiu IA, Iancu SS, Bondor C. Trends in diabetes-related lower extremities amputations in Romania-A five year nationwide evaluation. Diabetes Res Clin Pract. 2015 Aug;109(2):293-8.

3 Bondor CI, Veresiu IA, Florea B, Vinik EJ, Vinik AI, Gavan NA. Epidemiology of Diabetic Foot Ulcers and Amputations in Romania: Results of a Cross-Sectional Quality of Life Questionnaire Based Survey. J Diabetes Res. 2016;2016:5439521.

5,6,7 Veresiu AI, Bondor CI, Florea B, Vinik EJ, Vinik AI, Gavan NA. Detection of undisclosed neuropathy and assessment of its impact on quality of life: a survey in 25,000 Romanian patients with diabetes. J Diabetes Complications. 2015 Jul;29(5):644-9.

8http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/foot-complications/foot-care.html?referrer=https://www.google.ro/

Articolul precedentAsociatia de Podiatrie lanseaza in premiera, in Romania, „Manualul de Biomecanica in Patologia Piciorului si a Gleznei”
Articolul următorSubprogram de diagnostic al tumorilor solide maligne, introdus de Guvern in Programul National de Oncologie