Descaltarea pacientului cu diabet si „touch test-ul”, cel mai simplu mod pentru identificarea riscului de ulceratii

0
262

Diagnosticarea tarzie, lipsa accesului la ingrijire de specialitate, precum si monitorizarea necorespunzatoare sunt cateva dintre cauzele care stau la baza numarului ridicat de persoane cu diabet zaharat care se confrunta cu ulceratii la nivelul picioarelor si amputatii. Mai mult decat atat, specialistii spun ca, in ciuda tuturor eforturilor facute in domeniu, numarul pacientilor care dezvolta probleme ale piciorului diabetic va creste in intreaga lume in contextul in care si numarul pacientilor cu diabet este in crestere.
in acest sens, in cadrul celei de-a IV-a editii a Congresului National de Neuropatie Diabetica si Picior Diabetic, cu participare internationala, NEURODIAB 2016, ce se desfasoara in perioada 6-8 septembrie 2016 la Bucuresti, s-a atras atentia asupra faptului ca a asculta, a observa si a discuta cu pacientul despre afectiune si simptomalogie este primul pas in a diagnostica si a preveni eventualele complicatii.
,,Cel mai important lucru in identificarea piciorului cu risc de ulceratii este simplul test al atingerii: a descalta pacientul, a controla si observa cu atentie piciorul. Nu exista test mai simplu si mai sigur decat cel al atingerii piciorului pacientului. Acesta este primul pas in a identifica problemele piciorului diabetic. (…) Avem tendinta de a ne gandi adesea la metode inovatoare de diagnostic si la investitie in ultima tehnologie aparuta, avem aceasta fascinatie a noului. insa atat timp cat simpla atingere a piciorului pacientului reprezinta cea mai simpla si mai putin costisitoare metoda de a intelege o patologie, ar trebui sa avem ca specialisti acest prim lucru in vedere”, a declarat prof. dr. Andrew Boulton, fost presedinte al Asociatiei Europene pentru Studiu in Diabet, invitat in cadrul NEURODIAB 2016.
Pe de alta parte insa, specialistii spun ca, din cauza numarului mare de persoane cu diabet zaharat si a cresterii cazurilor de complicatii asociate, timpul insuficient este o alta piedica in a discuta si observa atent fiecare pacient.

,,in Italia exista aceasta problema si cu siguranta nu este singura tara care se confrunta cu acest aspect. Avem nevoie de mult mai mult timp in a consulta, observa si atinge picioarele pacientilor, insa suntem suprasolicitati. in acest sens, foarte importanta este educatia pacientilor in legatura cu semnele si simptomele pe care le pot observa la propriile picioare. Acestia ar trebui sa fie constienti de problemele pe care le au, sa ne transmita acest lucru, iar noi sa ii ascultam. Cel mai important este sa asculti pacientul. Acesta iti poate transmite multe lucruri importante in legatura cu afectiunea lui. Munca in echipa este de asemenea esentiala, precum si abordarea multi si interdisciplinara a afectiunii. in aceasta munca de echipa si in a observa cu atentie pacientul trebuie inclusi medicii specialisti in diabet, chirurgii, podiatrii, asistentele medicale si nu numai. Este nevoie sa lucram impreuna, insa acest lucru este posibil doar in contextul unui program intens si coerent de screening”, a declarat in cadrul NEURODIAB 2016 prof. dr. Simona Frontoni, Presedinte al Grupului de Studiu pentru Neuropatie Diabetica, in cadrul Asociatiei Europene pentru Studiu in Diabet.
Implementarea unui program de screening al complicatiilor diabetului este considerata o necesitate critica de catre specialisti, in vederea obtinerii unui diagnostic precoce. Testele de screening pentru neuropatie diabetica si picior diabetic dureaza cateva minute si detecteaza posibile pierderi ale sensibilitatii la nivelul picioarelor, ce pot duce ulterior la complicatii severe. De aceea, persoanele care sufera de diabet ar trebui sa faca aceasta simpla examinare la fiecare vizita, atrag atentia specialistii.

Asigurarea ingrijirii podiatrice specifice este de asemenea un element fundamental in prevenirea piciorului diabetic, in reducerea amputatiilor determinate de diabet si in scopul cresterii calitatii vietii pacientilor.

Articolul precedentAmputatiile cauzate de diabet, o problema majora in Romania: peste 50% din totalul de amputatii se realizeaza la diabetici
Articolul următorCel mai important eveniment european al anului 2016 dedicat neuropatiei diabetice incepe astazi