SUA: Nou tratament eficient pentru tratatea depresiei post-natale

0
282

O echipă de cercetători anunță rezultate promițătoare referitoare la un nou medicament conceput pentru a ameliora simptomele depresiei postpartum în contextul în care, potrivit unor statistici anterioare, una din șapte femei se confruntă cu una dintre formele acestei afecțiuni.

În studiul lor, publicat în American Journal of Psychiatry, cercetătorii de la Sage Therapeutics și Biogen, coordonați de dr. Kristina Deligiannidis, de la Institutul de Științe Comportamentale de la Feinstein Institutes for Medical Research din New York,au efectuat un studiu clinic de fază III cu femei după naștere, știindu-se faptul că depresia postpartum este o tulburare de dispoziție care afectează multe mame în acest stadiu; simptomele pot include oboseală extremă, dispoziție scăzută, lipsă de interes și capacitate de concentrare sau chiar tendințe de suicid.

Nou tratament: un steroid care acționează pentru a reduce simptomele negative prin echilibrarea declanșării neuronilor în rețelele implicate în starea de spirit

Astăzi, în SUA, se menționează un singur medicament eficient disponibil, Zulresso, administrat intravenos timp de trei zile sub supraveghere într-o unitate de îngrijire a sănătății deși această condiție o situație ar părea de nesuportat pentru majoritatea proaspetelor mame. În context, echipa de cercetare a dezvoltat o terapie numită Zuranolone. Aceasta implică tratamentul medicamentos, sub formă de pastile, de obicei 15 zile consecutiv.

Specialiștii susțin că medicamentul nu este un antidepresiv ci un steroid care acționează pentru a reduce simptomele prin echilibrarea declanșării neuronilor în rețelele implicate în starea de spirit și comportament. Astfel, după două săptămâni, pacienta încetează tratamentul și rămâne sub observația medicului pentru următoarele săptămâni.

Test reușit: proaspetele mame au demonstrat rezultate pozitive la tratament

La testele privind eficacitatea medicamentului, cercetătorii au recrutat 170 femei care au născut recent, anterior diagnosticate cu depresie postpartum severă: jumătate au primit medicamentul, jumătate un placebo. Astfel, s-a constatat că toate voluntarele au observat îmbunătățiri ale simptomelor lor dar numai cele care au primit medicamentul au raportat efecte semnificative, continue timp de patru până la șase săptămâni iar cele care au primit un placebo au observat îmbunătățiri ale simptomelor în timpul studiului datorită altor tipuri de îngrijire pe care le-au primit, precum obținerea unui răgaz de la îngrijirea copilului.

Prin urmare, autoritățile medicale de peste ocean analizează noul medicament urmând să decidă dacă îl aprobă până la începutul lunii august.

Articolul precedentSJU Baia Mare: Compartimentul de Gastroenterologie a fost reamplasat într-un spațiu nou și modern
Articolul următorZiua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, legată de descoperirea vaccinului împotriva virusului hepatitei B