Depresia postpartum: care sunt cauzele si cum trebuie abordata

0
391

Depresia postpartum este in stransa legatura cu noua responsabilitate, de mama, care poate fi grea si coplesitoare pentru multe dintre femei. Dincolo de modificarile hormonale bruste care apar dupa nastere, stresul legat de acest proces sau constientizarea rolului pe care le presupun noile responsabilitati, depresia postpartum trebuie considerata o problema de gestionat a intregii familii.

Depresia postpartum poate fi asociata si cu sarcini pierdute anterior, stresul excesiv in perioada sarcinii, nasterea unui copil cu un grad de handicap, dificultatea in a avea grija de bebelus, nasterea prematura, probleme in relatia de cuplu, familiale sau sociale.

Tratamentul depresiei postpartum consta in psihoterapie, pentru ca mama sa isi regaseasca echilibrul interior cat mai rapid. insa principalul suport de care are nevoie o mama ce trece printr-o astfel de experienta trebuie sa vina din partea familiei, pentru ca impreuna sa gestioneze problema care are implicatii asupra tuturor membrilor.

Depresia dupa nastere nu trebuie confundata cu baby blues-ul care apare la cateva zile de la nastere si care este o depresie tranzitorie postnatala, caracterizata de: labilitate, plans nemotivat, tristete, iritabilitate si care poate dura pana la doua saptamani.

Depresia postpartum poate fi prevenita prin recunoasterea si rezolvarea problemelor care exista la nivel personal sau familial, inainte de hotararea de a avea un copil.

Articolul precedentWorwag Pharma Romania sustine infiintarea unei retele nationale de telemedicina pentru persoanele cu epilepsie
Articolul următorMinisterul Sanatatii: Pacientul de la Spitalul Bagdasar-Arseni a fost colonizat cu germeni de spital