Studii recente au demonstrat ca zaharul are capacitatea de a stimula memoria, prevenind astfel bolile legate de neuro-degenerescenta, cum ar fi maladia Alzheimer. Cu toate acestea, specialistii recomanda prudenta atunci cand vine vorba de consumul de zahar, deoarece acesta poate provoca obezitate si diabet.

Studiul, realizat la centrul spitalicesc de la Universitatea din Montreal reprezinta o reusita, mai ales, ca de foarte multi ani cercetatorii incearca sa reduca degradarea neuronala legata de varsta pentru a impiedica aparitia unor boli cum ar fi maladia Alzheimer, boala Lou Gehrig numita si scleroza lateral amiotropica sau boala Huntington, asociata cu imbatranirea.

Pentru a preveni degradarea neuronala, specialistii vizeaza scaderea aportului caloric, metoda care poate imbunatatii sanatatea pacientilor si le creste speranta de viata. in acest sens, cercetatorii de la Montreal au folosit un viermisor de 1 mm lungime, Caenorhabditid elegens, folosit adesea pentru studierea unor aspect biologice. intr-o prima faza, rezultatele experimentului au fost sub asteptari, cu toate ca restrictia calorica imbunatateste sanatatea. Ulterior, oamenii de stiinta au administrat viermilor cantitati importante de glucoza, fapt ce a determinat o scadere semnificativa a degenerescentei.

Oamenii de stiinta au observat ca glucoza ofera neuronilor lipsiti de energie, resursele energetice necesare pentru o buna functionare. Desi s-a observat ca degenerescenta viermilor scade, ei traiesc mai putin si nu sunt atat de sanatosi. De aceea specialistii recomanda un regim alimentar echilibrat.

in acest context, specialistii intentioneaza sa puna la punct demersuri terapeutice pe baza de zahar, care sa vizeze doar neuronii, fara a provoca grave probleme de sanatate cum ar fi obezitatea si diabetul zaharat.