Reprezentantii judeteni si membrii consiliilor nationale de conducere ale Societatii Nationale de Medicina Familiei/Medicina Generala si ale Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie s-au intalnit in data de 31 iulie 2012 cu ministrul Sanatatii, dr. Vasile Cepoi pentru a discuta pe marginea proiectului legii sanatatii, dar si asupra altor probleme esentiale pentru medicina de familie.

in primul rand, reprezentantii medicilor de familie i-au inaintat ministrului Sanatatii propunerea de introducere in lege a procentului de finantare a sanatatii de minimum 6% din PIB, procent minim in Uniunea Europeana. De asemenea, s-a discutat despre problemele legate de calitatea de asigurat a pacientilor, privind atat functionarea cu multiple erori a sistemului informatic, cat si problemele legate de colectarea banilor de la asigurati. in cadrul intanirii, medicii de familie au cerut clarificari privind titlul VII din proiectul de lege, legat de asigurarile de sanatate, precum si necesitatea prezentei in lege a unor articole care sa asigure dreptul pacientilor de a-si alege furnizorul de servicii medicale pentru a evita discriminarile. Medicii de familie au cerut reglementarea participarii la consultarea si negocierea actelor normative care au legatura cu medicina de familie, a organizatiilor patronale si a celor profesionale reprezentative la nivel national.

S-a mai discutat probleme legate de sincopele in efectuarea platilor catre centrele de permanenta si posibilitati alternative de abordare a serviciilor care sa asigure continuitatea asistentei medicale. Totodata s-a abordat ameliorarea birocratiei excesive, a unor prevederi adminsitrative care duc la afectarea timpului locat actului medical si uneori la costuri absurde.

Concluzia discutiei a fost aceea ca varianta actuala de proiect este net superioara, dar mai este nevoie de numeroase modificari de lege.