Studiu: Vietile a milioane de oameni ar putea fi salvate cu ajutorul noilor celule stem pluripotente

0
24

Oamenii de stiinta au descoperit un alt tip de celule stem care ar putea genera zilnic celule si tesuturi pentru orice fel de organe din corpul uman. Vestea vine in urma efectuarii unui studiu in Statele Unite ale Americii, mai exact in Institutul de biologie si cercetare Salk. Este vorba despre o celula stem pluripotenta capabila sa dezvolte orice tip de tesut, conform www.salk.edu.com.

in mod traditional, celulele stem folosite in studiile stiintifice sunt caracterizate de nivelul lor de dezvoltare, dar prin aceasta descoperirea a Institutului Salk s-a descoperit o cale de a declansa conditiile optime pentru ca celulele stem umane sa devina tesut intr-un stadiu incipient. Mai exact, acest lucru inseamna ca aceste noi celule stem pluripotente pot fi cultivate pentru utilizari specifice.

intr-un comunicat de presa profesorul Juan Carlos Izpiusa Belmonte a declarat ca aceste regiuni specifice pe care le-a gasit ar putea oferi avantaje enorme in laborator pentru ca se pot studia dezvoltarea, evolutia si boala in sine a unui pacient si, ca se pot oferi noi metode in a genera terapii. De asemenea, pentru a produce noi celule stem sau acea „regiune-selectiva a celulei stem pluripotente”(rsPSCs), s-a dezvoltat o combinatie de semnale chimice care au facut ca aceste celule stem umane sa devina spatial orientate intr-un vas de laborator. Aceste celule au fost apoi introduse intr-un embrion de soarece, acest embrion asezat pe un vas de laborator, ca apoi sa fie totul pus pe un mediu de cultura timp de 36 de ore.

Ad in title

Pentru o comparatie, au introdus, de asemenea, in mediul de cultura si noi celule stem folosind metode conventionale. Prin metoda traditionala celulele stem noi nu au reusit sa se a€‹a€‹integreze in embrionulde soarece modificat, dar rsPSCs umane au inceput sa se dezvolte in tesuturi.

Aceste celule de la acest nivel au fost supuse unor modificari dinamice, care au dat nastere la toate celelalte celulele, tesuturi si organe. Astfel, oamenii de stiinta au vazut cum au inceput rsPSCs sa se diferentieze in trei straturi de celule mari – ectoderm, mesoderm si endoderm – prin aceasta dezvoltare timpurie.

Toate acestea au dus la concluzia ca rsPSCs sunt mai usor de manipulat in laborator decat celulele stem izolate anterior, deoarece acestea dispun de o eficienta de clonare mare, de un pasaj stabil in cultura si de o usoara utilizare de ingineria genetica.

Acestea sunt avantajele aplicatiilor in cercetare si prin extinderea lor pot fi de asemenea folosite in aplicatii clinice, care pot conduce la salvarea a milioane de vieti pe an in intrega lume. Aceasta descoperire vine in ajutorul persoanelor care au de asteptat luni si chiar ani pentru a avea loc o transplantare de organ. Se doreste ca aceasta descoperire sa produca de fapt celule miocardice, cerebrale, de ficat si rinichi cat mai repede, pentru ca sunt numeroase afectiuni grave la nivelul acestor organe. Mai exact, se asteapta o mai buna gestionare a acestor afectiuni.

Articolul precedentStudii: Peste 1 miliard si jumatate de persoane sunt obeze
Articolul următorBustul marelui chirurg Acad. Prof. Dr. Ion Juvara dezvelit in Holul Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti