Bustul marelui chirurg Acad. Prof. Dr. Ion Juvara dezvelit in Holul Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti

0
92

Dupa disparitia remarcabilului chirurg Acad. Prof. dr. Ion Juvara, familia acestuia impreuna cu Rectoratul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti au dezvelit in semn de recunostinta bustul marelui profesor alaturi de alte personalitati marcante intrate in istoria medicinei romanesti.

a€œUn astfel de moment de referinta pentru chirurgia si medicina romaneasca pune inca o data accent pe valoarea si prestigiul unuia dintre cei mai mari profesori de chirurgie romaneasca, academicianul Ion Juvara lasand in istoria medicinei romanesti, actualilor si viitorilor profesori si medici chirurgi, o vasta opera ce include peste 360 de lucrari stiintifice de o valoare inestimabila” a declarat Acad. I. Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie a€œCarol Davila” din Bucuresti.

Despre un astfel de moment unic, Prof. univ. Dr. Ion Bruckner a declarat ca ” Acest eveniment inseamna mai intai de toate recunostinta marilor personalitati pe care le-am avut, pentru ca Ion Juvara face parte din elita pe care a avut-o medicina romaneasca in a doua jumatate de dupa al Doilea Razboi Mondial. Alaturi de colegii lui printre care Vlad Voiculescu la neurologie, Dan Alexandrescu la ginecologie, Panait Sarbu, Dimitrie Vereanu – chirurgul pediatru si de tatal meu – internist, au fost profesorii nostri de la care am invatat cum sa ne comportam si cum sa ne facem meseria. Am incercat si noi, la randul nostru, cu mai mult sau mai putin succes, sa-i invatam pe altii”.

Despre chirurgul Acad. Prof. dr. Ion Juvara, Acad. Ioanel Sinescu a declarat ca ” Pentru mine este un model Prof. Juvara. Mai mult decat atat l-am avut profesor ca student si Presedinte de Comisie cand mi-am dat concursul de intrare in invatamant. Am invatat foarte mult de la acesta, tot de inseamna chirurgie, tot ce inseamna logica in chirurgie, gandire medicala, logica medicala, rigoare, documentare”.

Despre medicul Acad. Prof. dr. Ion Juvara, Prof. dr. Ion Bruckner a adagat ” Eu am fost medic internist la Juvara, adica am lucrat in serviciul lui si pot rezuma impresia medicala lasata ca orice medic trebuie sa faca macar jumatate de an chirurgia langa un chirurg mare, ca sa invete ce face chirurgul si unde poate el sa greseasca ca internist si invers, un chirurg sa faca macar 1 an medicina interna.”

in ceea ce priveste imaginea omului Ion Juvara in ochii Prof. dr. Ion Bruckner, acesta a declarat ca „impunea disciplina, iar ca generozitate era cu totul deosebit, pentru ca isi ajuta colaboratorii din toate punctele de vedere si in toate situatiile cand aveau nevoie de ceva”.

Aceeasi imagine o are si Acad. Ioanel Sinescu despre Acad. Prof. dr. Ion Juvara: „Aparent parea dur. Impunea o rigoare, exista o disciplina care nu poate lipsi cand exista performanta. Ion Juvara a fost un enciclopedist pentru ca a efectuat chirurgie toracica, chirurgie gastrointestinala, de vase mari, ginecologie, toate ramurile de chirurgie din care, acum, s-au desprins specializari de sine statatoare. Modele de acest tip sunt intotdeauna de cautat, de urmat pentru ca intotdeauna au ceva de transmis.”

Daca despre omul si doctorul Ion Juvara s-au oglindit atatea trairi si amintiri, exista si un mesaj pentru tinerii medici rezidenti si nu numai, care vor sa fie chirurgi sau nu. Astfel, Acad. Ioanel Sinescu a pus accentul pe faptul ca tinerii ar trebui sa gaseasca modele care sa le impuna seriozitatea ca mod de lucru, disciplina si rigoarea in tot ceea ce fac. Aceasta este ” Prima etapa pentru ca trebuie sa inveti de la maestrii tai. in mod sigur trebuie sa fie (Acad. Prof. dr. Ion Juvara, n.r. ) un model de urmat pentru toti studentii de la medicina.” Prof. Univ. Dr. Ion Bruckner a adagat ca „fara indoiala trebuie sa reprezinte un model prin modul prin care facem o legatura cu bolnavii si cu colegii, pentru ca la acea vreme se facea exemplar acest lucru. Aceasta mostenire trebuie sa o pastram.”

Prof. dr. Octavian Buda a declarat ca „Ion Juvara facea parte din elita perioadei interbelice, fiind elev al distinsului Prof. Francisc Rainer si coleg cu nimeni altul laureatul Premiului Nobel George Emil Palade. Asta spune foarte multe despre atmosfera deosebit de speciala care a existat in medicina acelor vremuri. Ion Juvara duce traditia mai tarziu generatiilor lui si acest fapt il autorizeaza ca fiind o mare personalitate in medicina romaneasca.”

in semn de omagiu etern, colaboratorii au hotarat ca la Spitalul Profesor Doctor I. Cantacuzino din Bucuresti, Clinica de Chirurgie sa poarte numele „Profesor Doctor Ion Juvara”.

Articolul precedentStudiu: Vietile a milioane de oameni ar putea fi salvate cu ajutorul noilor celule stem pluripotente
Articolul următorStudii: Glutamatul de sodiu poate fi trigger in declansarea astmului bronsic