Studiu: Nivelul insulinei este scazut dupa un consum de fructoza fata de nivelul insulinei dat de consumul de glucoza

0
49

Studiul publicat de Jurnalul Proceedings al Academiei Nationale de Ştiinte a aratat cum se metabolizeaza de fapt fructoza si glucoza si de ce apar unele reactii dupa consumul acestora. Cercetatorii au descoperit ca oamenii au vrut sa manance mai multe alimente bogate in calorii atunci cand au avut o bautura care continea fructoza, comparativ cu cei a caror bautura continea glucoza.

Astfel, s-a observat pe 24 de subiecti carora s-au dat bauturi indulcite cu 75 de grame de fructoza pe zi si aceeasi cantitate de glucoza intr-o bautura in alta zi. Cercetatorii au aratat, de asemenea, imagini de alimente bogate in calorii, inclusiv bomboane, diferite prajituri, pizza si burgeri si au cerut participantilor pentru a evalua modul in care acestia au declarat ca le e foame si cat de mult au vrut sa manance fiecare aliment. Dupa consumul de fructoza participantii au raportat foamea si au exprimat dorinta de a manca mai multe din alimentele fotografiate decat atunci cand au consumat glucoza.

Explicatia pare simpla: fructoza nu stimuleaza niveluri crescute de insulina, dar creste senzatia de foame, in timp ce glucoza creste nivelul insulinei, insa scade apetitul, transmitand semnale de satietate catre creier.

Certatatorii au constatat ca nivelurile de insulina din sange erau semnificativ mai mici dupa ce au consumat fructoza decat glucoza. Aceste diferente ale nivelului de insulina pot ajuta la explicarea raspunsurilor diferite ale celor doua tipuri de zahar la alimente, au adaugat cercetatorii.

E adevarat ca fructoza si glucoza au acelasi numar de calorii si ca ambele sunt prezente in zaharul de consum. Diferenta consta in faptul ca ele sunt metabolizate diferit, au spus cercetatorii. Astfel, glucoza este utilizata pentru a produce energie pentru organism, inclusiv creierului si este zaharul principal care circula in sange, in timp ce fructoza este metabolizata de catre ficat si circula foarte putin in sange.

Acest studiu a mai cerut participantilor sa faca o alegere intre doua ” recompense ” pentru participarea lor – ei puteau alege sa primeasca un element gustos de mancare imediat sau sa primeasca niste bani in cateva saptamani -. Participantii au ales produsele alimentare dupa ce au baut lichidele indulcite cu fructoza.

Acest studiu arata de fapt mai multe elemente si explica multe mecanisme de reactie ale organismului in urma consumului celor doua tipuri de zaharuri.

Articolul precedentStudii: Peste 1 miliard si jumatate de persoane sunt obeze
Articolul următorBustul marelui chirurg Acad. Prof. Dr. Ion Juvara dezvelit in Holul Onoare al UMF Carol Davila Bucuresti